‘Wolkenkrabberstad’ in Stockholm. Van hout

Artikel delen

Toen Anders Berensson Architects werd gevraagd om een ​​nieuwe wijk in Stockholm te ontwerpen die de dichtste, hoogste en meest milieuvriendelijke in de stad zou zijn, reageerde het Zweedse architectenbureau met Masthamnen: een houten “wolkenkrabberstad”. Het voorstel voor gemengd gebruik omvat een combinatie van woon-, kantoor- en winkelruimten binnen een voetgangersvriendelijke.

Masthammen is gelegen in een vallei tussen drie heuvels en is ook te verdelen in drie delen: een lager gelegen blokstad op hetzelfde niveau als de huidige dokniveaus; een verhoogde “wolkenkrabberstad” van hout op de top; en een reeks aangelegde daken en bruggen die het gebied verbinden met het heuvelachtige terrein. Het onderste gedeelte zou 19 nieuwe stadsblokken omvatten, variërend van zes tot tien verdiepingen. In totaal zouden deze blokken 2.500 appartementen, 60.000 vierkante meter kantoorruimte en bijna 100 winkels en restaurants moeten opleveren.

De houten wolkenkrabberstad boven deze blokken, zou bestaan ​​uit 31 nieuwe, houten wolkenkrabbers. Gebouwen van 25 tot 35 verdiepingen met ongeveer 3000 appartementen en naar schatting 30 winkels en restaurants. Cross Laminated Timber zou worden gebruikt als het belangrijkste bouwmateriaal.

“Bij het betreden van het nieuwe stadsgebied zit je vaak op dezelfde hoogte als de daken van de nieuwe wijk,” voegde Anders Berensson Architects eraan toe. “Daarom hebben we gekozen voor een ​​park op alle daken van de lager gelegen blokkenstad en deze met bruggen te verbinden. De daken en bruggen vormen een landschap dat alle hoger gelegen boulevard-achtige paden die al op het oosten van Södermalm bestaan, met elkaar verbind.”Bron + beeld: Anders Berensson Architects

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief