Eerste mobiele fabriek voor circulair beton

Artikel delen

Het is de eerste mobiele fabriek voor de productie van circulair beton: Circuton. Tijdens de Innovation Expo 2018 presenteerde C2CA Technology B.V. ’s dit gevaarte. Met de nieuwe, mobiel inzetbare betonrecyclingtechniek kan gebroken betonpuin on site volledig worden verwerkt. Het resultaat? 100% circulaire grondstoffen voor beton.

Alleen al in de Europese Unie wordt jaarlijks maar liefst 460 miljoen ton aan bouw- en sloopafval geproduceerd; meer dan de helft daarvan bestaat uit beton. Met de innovatieve betonrecyclingtechnologie kan de (beton)materiaalkringloop in de bouw volledig worden gesloten. De technologie is ontwikkeld door TU Delft spin-off C2CA Technology; een samenwerkingsverband van GBN Groep – onderdeel van Strukton – en TU Delft. Met de technologie kan gebroken betonpuin op locatie volledig worden verwerkt tot de volgende direct toepasbare hoogwaardige grondstoffen voor nieuw beton: Circugrind (> 4 mm), Circuzand (< 4 mm) en Circument (< 0,2 mm).

“Samen met TU Delft hebben we verschillende mobiele technieken ontwikkeld om van betonpuin weer nieuw beton te maken. Dat is bijzonder, omdat we nu overal ter wereld beton hoogwaardig kunnen recyclen”, zegt Eric van Roekel, directeur GBN. “Naast de grote CO2-winst, bespaar je zo ook enorm op logistieke kilometers. Voeg een betonbreker en een mobiele mortelcentrale aan de technologie toe, en je maakt ter plekke nieuw beton. Dat is nog niet eerder vertoond.”

Gerard Sanderink, directeur-eigenaar van onder meer Antea Group, Strukton en GBN: “Het ontwikkelen van innovatieve technologieën is noodzakelijk om de circulaire economie in Nederland en de wereld op gang te krijgen. Met deze betonrecyclingstechniek gaan we waarde toevoegen voor onze klanten. We helpen hen zowel hun duurzaamheidsambities in te vullen als de kostprijs van hun producten te verlagen, omdat we grondstoffen gaan recyclen.”

Peter Rem, hoogleraar aan de TU Delft: “Aan deze installatie is lang gewerkt, waarbij het doel was om ook échte duurzaamheidswinst te behalen. Dat is gelukt: door de cementrecycling kan nu ook het meest kostbare materiaal van beton gerecycled worden.”

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief