fbpx

Elektronisch gebruikersstation tegen legionellabesmetting

Artikel delen

Onderzoek van het RIVM toont aan dat het aantal legionellabesmettingen in Nederland vorig jaar met bijna 25% toenam ten opzichte van 2016. Deze toename wordt in verband gebracht met het warme weer. Dit zorgt ervoor dat stilstaand water een temperatuur kan bereiken tussen de 25 en 45 °C; juist dan vermeerdert de legionellabacterie zich snel. Het elektronische gebruikersstation van Viega biedt dan uitkomst. Deze spoelt automatisch de leidingen waardoor bacteriegroei effectief wordt bestreden. Ook in zorgcentrum Proteion Sterrebosch wordt daar sinds kort van geprofiteerd.

Als prioritaire instelling dient de drinkwaterkwaliteit in zorgcentrum Proteion Sterrebosch (Thorn) volledig in orde te zijn. Daarom is de zorginstelling altijd op zoek naar slimme technieken en methoden om die kwaliteit te kunnen garanderen. Daarbij wordt een streng spoelregime gehanteerd. Maar met het uitbreidende takenpakket van het personeel bestaat de kans dat met name bij afgelegen tappunten een spoelbeurt vergeten wordt.

Een oplossing hiervoor biedt het elektronische gebruikersstation van Viega. Deze spoelt volledig automatisch met een hoeveelheid die op het gebruik is afgestemd. Wordt een tappunt langere tijd niet gebruikt, dan start het station zelfstandig de spoeling en zorgt zo automatisch voor de noodzakelijke waterverversing. De gebruikersstations kennen verschillende start-stop-combinaties zodat de hygiënespoeling exact kan worden afgestemd op de praktijk. Dat kan tijd- of interval-gestuurd zijn maar ook een temperatuur- of gebruiksafhankelijke spoeling kan worden geprogrammeerd.

Het gebruikersstation is voorzien van besturingselektronica die de ingebruikname van stations sterk vereenvoudigt. Dankzij wifi-functionaliteit zijn de stations snel in te stellen en uit te lezen op een smartphone, tablet of laptop. Meldingen, acties, metingen en andere bedrijfsgegevens zijn zo eenvoudig te downloaden.

Viega
www.viega.nl