Exbury egg, gebouwd door scheepsbouwers
Kunstenaar Stephen Turner is gespecialiseerd in toekomstverkenningen voor milieuorganisaties. Vanuit zijn Exbury egg verkent hij de wereld van planten en dieren en vraagt hij bijvoorbeeld aandacht voor de ontwikkeling van riviermondingen. Een mooie missie vanuit een bijzonder waterhuis, of is het een woonboot?
Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Het project wordt begeleid door Space Placemaking en Urban Design (SPUD Group). Phil Smith, projectmanager bij SPUD Group, legt uit: “Dit project kijkt naar de waarde en duurzaamheid van onze leefomgeving. We willen het bewustzijn vergroten en door middel van opleidingsprogramma’s voor het onderwijs onze omgeving beter achterlaten voor toekomstige generaties.
Scheepsbouw met minimale impact
Geïnspireerd door nestelende zeevogels aan de kust ontwierp Stephen Turner samen met de ontwerpers van PAD, de Exbury egg. Het huisje werd lokaal gebouwd door botenbouwer Paul Baker op basis van cedar, ongeveer 6 meter lang en 3,6 meter in diameter. Lokale Douglas is gebruikt voor de ribben en binnenste framing, vergelijkbaar met de traditionele scheepsbouw, die je eeuwenlang kon vinden aan de rivier Beaulieu.
De intieme ruimte biedt alle basisbehoeften. Het interieur bevat een bureau, een hangmat en een keuken met een paraffine fornuis en wastafel. Er is geen stromend water, dus maakt Stephen gebruik van een waterslang, die hij van het land aftapt. Een kleine houtskool kachel moet zorgen voor de nodige ruimteverwarming op koude dagen.
Wendy Perring, de projectarchitect vertelt: “Het was onze bedoeling om een leef- en werkruimte te onderzoeken met minimale impact voor het milieu.” Hiervoor maakten de ontwerpers gebruik van materialen met een lage energie-impact, die binnen een straal van twintig mijl kunnen worden gevonden en door een team van lokale ambachtslieden kunnen worden verwerkt. Voor de bouw is gebruik gemaakt van eeuwenoude scheepsbouw technieken.
Zonnepanelen en auto-accu’s
Het ei is niet aangesloten op voorzieningen. Energie wordt geleverd door een reeks fotovoltaïsche panelen in combinatie met een serie auto-accu’s. Hierdoor kan Stephen een computer gebruiken en een mobiele telefoon opladen, zodat er contact met de buitenwereld mogelijk is. Ook vind je een zonnedouche in de natte ruimte. Monitoring-apparaten leveren dagelijks gegevens over de hoeveelheid energie, die wordt gegenereerd en verbruikt. De gegevens worden gedeeld op de projectwebsite. Afval wordt verzameld in tanks, die door de kunstenaar naar een lokale septic tank moeten worden gebracht.
Stephen legt zijn plannen uit: “Mijn bijdrage aan het ontwerp was de symbolische ei-vorm die zal veranderen tijdens mijn werk. In 365 dagen hebben het weer en de getijden invloed op het oppervlak van het ei.’ En daarmee wil de kunstenaar laten zien dat niets voor eeuwig is en we veranderingen moeten verwelkomen om een goede relatie op te bouwen met de natuur.
Klimaatverandering en wijzigende kustlijnen
Stephen wilde op een cruciaal moment in het landschap ingrijpen, terwijl klimaatverandering al nieuwe kustlijnen en habitats creëert. Bestaand zoutmoeras wordt geërodeerd door een combinatie van de stijgende zeespiegel en dalende landmassa. ‘De gevolgen voor het wild en de flora, alsmede de mensen, zijn uitdagend en vergroten het bewustzijn van een bijzonder soort spanning van de 21e eeuw. ‘
Projectmanager van SPUD Group, Mark Drury, zegt: “We zijn blij dat dit allemaal tot leven komt. Stephen Turner’s bijdrage van begin tot einde geeft grote geloofwaardigheid aan het project; We weten dat hij kunst creëert, maar hij heeft ook geholpen bij het ontwikkelen van het unieke ei-ontwerp en zal zonder twijfel een grote bijdrage leveren aan het bewust maken van de duurzaamheids problemen die ons te wachten staan..
Foto’s: Nigel Rigden
Blob vb3
Al in 2009 ontwikkelde dmvA architecten uit België de Blob vb3. Deze druppelvorm is opgebouwd uit een binnen- en buitenschil van polyester. De ruimte tussen binnen – en buitenhuid is gevuld met poly-urethaan schuim. Dikte van de doorlopende isolatie varieert van 20 cm tot 50 a 60 cm ter hoogte van de ruimte tussen 2 nissen.
dmvA vertelt enthousiast over de unieke eigenschappen van de Blob. ‘De goed geïsoleerde wanden, de witte reflecterende kleur maar ook de opklapbare segmenten ter hoogte van de koepel en beglaasde delen zijn de basisprincipes voor een goed energetisch concept . Veel licht binnen, maar geen direct zonlicht op de beglaasde oppervlakken.’
Je kan blob vb3 vergelijken met een goed geïsoleerde caravan. Een ‘plug-in’ voor elektriciteit , watertoevoer , afvoer van vuil water en het chemische toilet zijn hiervoor kenmerkend.
De verwarming gebeurt door middel van een elektrische vloerconvector. Een kleine boiler van 30 liter zorgt voor de warmwater productie. De ventilatie gebeurt statisch door middel van de beweegbare koepel.
De basisverlichting is geïntegreerd in 2 ronde beglaasde vloercirkels. Het witte koepelvormige plafond laat het licht reflecteren en verspreiden over de volledige ruimte. In de nissen zijn rode LED strips ingewerkt als sfeerverlichting. Beide systemen worden gekenmerkt door een laag energetisch verbruik.
[einde kader]
Wat kunnen we leren van Exbury egg?
Op unieke locaties, gebruik makend van bijzondere bouwtechnieken kom je tot vernieuwende inzichten. Gebouwd als een traditioneel schip dat zich aanpast aan de getijden onderzoekt Exbury egg de ecologische gevolgen van de klimaatverandering. Een mooie missie, die als bijkomstigheid een prachtig gebouwd waterhuis bij ons achterlaat in het moeras van bealieu river. Inspelend op een hogere zeespiegel en nieuwe waterreservoirs in de stedelijke omgeving, ligt er een nieuwe toekomst in het verschiet voor de scheepsbouwers. Is het een huis of is het een boot?