Glas in lood 2.0

Artikel delen

Toen de in Boston gevestigde architect Verner Johnson de locatie zag van het nieuw te realiseren ‘Museum at Prairiefire’, besloot hij de omgevingsgeschiedenis een prominente rol te geven. En de naam. Het museum staat aan de rand van Kansas, op de prairie. Op grond die ook wel bekend staat als ‘The Great Fields.’ Weidse vlakten waar in het verleden grote prairiebranden woekerden. Woeste vlammen die inmiddels zijn gedoofd, maar opvallend terugkomen in de gevel.

Het museum herbergt tentoonstellingen over diverse onderwerpen, van wetenschap tot geschiedenis. Het gebouw bestaat uit drie primaire locaties – The Great Hall, The Discovery Room en the American Museum of Natural History – op een totaaloppervlak van meer dan 12.000 m2.

Voor de gevelbekleding werd gewerkt met lokaal geproduceerd kalksteen. De gevelbekleding werd aangebracht op de vleugels van het gebouw en representeert rotsformaties. Om te verwijzen naar vuur gebruikte de architect roestvrijstalen metalen panelen met lichtinterferentie (LIC) en geïsoleerd dichroïtisch glas, dat exclusief voor het project werd ontwikkeld. Bij verschillende hoeken en tijden van de dag lijkt het dichroïsche glas van kleur te veranderen. Van blauw naar goud, flikkerend als vlammen.Bron: ArchDaily Beeld: David Arbogast, Michael Robinson

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief