Omvangrijk groendakproject veilig aangelegd

Artikel delen

De gemeente Rijswijk heeft op het dak van ‘De Ottoburg’, een oud schoolgebouw uit begin vorige eeuw, een groendak van maar liefst 120 meter lang en een oppervlakte van 1.845 m2 laten aanleggen. De omvang in combinatie met de hellingsgraad van het dak is uniek voor Nederland en Europa. Flesst tekende voor de dakbeveiliging van dit prestigieuze project.

De ‘Roof-Topper’ aan de Esdoornstraat valt goed in de smaak bij omwonenden. Zozeer zelfs dat er spontaan navolging dreigt vanuit particuliere hoek. De blikvanger betekent niet alleen een verbetering van de biodiversiteit maar ontlast tegelijkertijd de riolering tijdens hevige
regenbuien, omdat een groendak het water buffert.

Maar hoe breng je een groendak aan op dakdelen met een helling van 30 tot 45 graden? Die vraag werd beantwoord door Begroeningstechniek Joru Support met zwarte kunststof cassettes van 1,00 x 0,50 meter en een hoogte van 50 mm. Het plaatsen van de vegetatiematten zelf was door de grote hellingshoek van het dak ook niet bepaald een abc-tje. Die werden door medewerkers van Gustaaf Groenspecialisten al abseilend van boven naar beneden uitgerold.

Angst om letterlijk van het dak ‘af te zeilen’ was er geen moment dankzij het gepatenteerde valbeveiligingssysteem van Flesst. Hierbij zijn dakbetreders middels een veiligheidslijnen aan een robuust en fraai aluminium railsysteem gekoppeld dat in de nok over de hele lengte is aangebracht. De vele benodigde horizontale en verticale bewegingen konden hierdoor moeiteloos worden gemaakt. Een prettig vooruitzicht voor het verwijderen van onkruid en bemesten dat twee keer per jaar moet plaatsvinden en wordt gecombineerd met het schoonmaken van de dakgoten.

Flesst
www.flesst.nl