Starbucks versus 29 zeecontainers

Artikel delen

Starbucks opent aan de Aziatische kust haar eerste vestiging opgebouwd uit 29 zeecontainers. De winkel beslaat twee verdiepingen en heeft een oppervlakte van in totaal 320 vierkante meter en biedt uitzicht op de Stille Oceaan. De zeecontainers zijn omgebouwd door de beroemde Japanse architect Kengo Kuma.

Kuma liet eerder al zijn handtekening achter op het ontwerp bij twee andere Starbucks vestigingen. De Fukuoka-vestiging in Japan en de aankomende ‘Starbucks Reserve Roastery’in Tokio. Het project maakt deel uit van de onlangs door Starbucks aangekondigde ‘Starbucks Greener Stores’. Het initiatief is gericht op het bouwen van duurzame winkels, die worden ontworpen en geëxploiteerd met teruggewonnen materialen.

Geïnspireerd door een combinatie van Chinese architectuur en natuur, worden klanten ontvangen onder bogen die het overhangende gebladerte van koffiebomen symboliseren. Binnen beschikt de winkel over een warme inrichting en een comfortabele zithoek. Er is veel ruimte voor natuurlijk zonlicht wat binnen valt door diverse dakramen.

De ruwheid van de zeecontainer wordt getemperd door diverse muurschilderingen die een brug slaan met de culturele aspecten van de stad Hualien. Zo zijn er Aboriginal Amis-figuren aanwezig wier erfgoed diep verankerd ligt in de stad. Een havenstad met een prachtig berglandscahp als pittoresk decor.

In de Verenigde Staten zijn reeds 45 Starbucks vestigingen die zijn opgebouwd uit zeecontainers. De Seattle-koffieketen prefabriceert de modellen off-site voor de levering, waardoor het bedrijf ruimtes kan innemen die niet noodzakelijkerwijs zijn ontworpen voor traditionele winkels. Door het vermijden van de schadelijke milieueffecten die over het algemeen optreden op bouwlocaties, streeft Starbucks ernaar zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren.

Bron + beeld: Starbucks

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief