Van hutong tot micro appartement

Artikel delen

Het micro-appartementconcept heeft overal ter wereld grote steden veroverd als gevolg van overbevolking en stijgende huizenprijzen. Penda, bekend van zijn innovatieve woonconcepten, onthulde onlangs de MINI Living Urban Cabin, ontworpen om ‘maximale woonkwaliteit binnen een minimale ruimte’ te realiseren. Dit door muren bijna volledig te achterwege te laten.

Het pod-achtige huisje is nog geen 50 vierkante meter groot, rond en beschikt over een excentrieke uitstraling. Ontworpen als tijdelijke leefruimte is het concept gebouwd op de trefwoorden compact, open en flexibel.

Architect Sun Dayong zocht voor het ontwerp inspiratie in de architecturale geschiedenis van Beijing. Met name de ‘hutongs’ van de stad inspireerden hem. De hutong is een traditionele ommuurde woonwijk gevuld met vele nauwe straatjes. De huisjes in de hutong zijn klein en bestaan in de meeste gevallen uit een enkele woonlaag. Sommige huisjes in de hutong bestaan uit slechts 1 ruimte die dienst doet als slaapkamer, wasruimte, woonkamer etc.

The cabin features various volumes jutting out from the upper layer of the structure. Lined in a reflective gold cladding, these volumes have cut-outs that give the structure a playful, futuristic appearance but also allow natural light to filter into the living space. Inside, the design is divided into two living areas on either side, each separated by thin columns.

De MINI Living Urban Cabin heeft verschillende structuren die uit de bovenste laag van de constructie steken. Deze onderdelen zijn bekleed met een reflecterende gouden bekleding en hebben uitsparingen die de structuur een speelse, futuristische uitstraling geven. Daarnaast zorgen ze voor natuurlijk licht in de woonruimte. Binnenin is het ontwerp verdeeld in twee woongebieden aan weerszijden, elk gescheiden door dunne kolommen.

In het midden van de woonruimtes is een hangmat aan het dak bevestigd. Elders in huis werd vanwege de ruimtebesparende kenmerken gekozen voor transformerende meubels. Veel van het meubilair is voorzien van t duw-, vouw- en rotatiemechanismen om verschillende toepassingen te bieden.

Bron: Archdaily Beeld: Xia zhi, Laurian Ghinitoiu via Penda

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief