Energieproducerend paviljoen voor Expo 2020

Artikel delen

Architect Gabriel Kozlowski heeft een prachtige, energieproducerende structuur voorgesteld voor het Braziliaanse paviljoen op Expo 2020 Dubai. Het conceptontwerp, gecreëerd in samenwerking met Gringo Cardia, Bárbara Graeff en Tripper Arquitetura, toont een verscheidenheid aan duurzame systemen. Van bouwmaterialen zoals geramde aarde tot passieve ontwerpstrategieën voor de zon. Hoewel de wedstrijdinzending uiteindelijk niet werd gekozen voor de Expo, biedt het ontwerp een inspirerende kijk op de integratie van de Braziliaanse identiteit in een duurzame architectuur.

“Ons paviljoen is geïnspireerd op één van de grootste technologische prestaties van Brazilië: de verbetering van het Direct Planting System boven stro,” legde Kozlowski in een projectverklaring uit. “Deze landbouwtechniek beschermt de bodem en behoudt de ideale thermische omstandigheden voor de teelt. Het paviljoen bootst conceptueel dit schema na door zijn gelaagde opstelling – bodem, verstrengeling van bescherming, productiviteit – en is naast een gebouw ook een symbool wat staat voor vooruitgang.

Het gebouw zou voornamelijk zijn gebouwd van gelamineerd hout, aarde en gewapend beton. De begane grond zou primair dienen als tentoonstellingsruimte en is ontworpen om de tentoonstelling ‘Together for Nature’ te organiseren. Georganiseerd rond zes muren, elk symbolisch voor de zes belangrijkste terrestrische biomen van Brazilië: het Amazone-woud, de Cerrado, het Atlantische Woud, de Caatinga, de Pampa en de Pantanal. Elke muur zou worden gemaakt van de bodem van elk bioom en omringd door totems die de zaden van inheemse soorten huisvesten. “Naast de op de natuur geïnspireerde vorm, verwijst het paviljoen subtiel naar vorige Braziliaanse ‘Expo-paviljoens’. Waaronder die van Paulo Mendes da Rocha in Osaka 1970 en van Sérgio Bernardes in 1958 in Brussel.”

Een grote nestachtige structuur gemaakt van geweven boomtakken, lijkt boven de begane grond te zweven en is toegankelijk via een wenteltrap. Op het bovenste niveau zou de tentoonstelling ‘Together for People’ worden gehost met afbeeldingen over de etnische diversiteit van Brazilië en de tentoonstelling ‘Together for Tomorrow’ waarin watergerelateerde biotechnologische ontwikkelingen worden onderzocht, zoals ontzilting en aquacultuur. Het bovenste niveau zou ook een auditorium en verzamelruimten omvatten, evenals een aangelegd dakterras met een uitkijkterras en een restaurant. Het voorgestelde paviljoen zou zijn ontworpen om zijn eigen energie te produceren, zijn eigen water te recycleren en van nature koel te blijven zonder de noodzaak van airconditioning.

Bron: ArchDaily Beeld: Gabriel Kozlowski

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief