Tulp in Londen

Artikel delen

Als de plannen doorgaan dan krijgen The Eye of London en het iconische Gherkin monument er een geduchte concurrent bij: The Tulip. De glazen bloem moet een nieuwe culturele attractie worden inclusief een educatieve faciliteit en een indrukwekkend ongeëvenaard 360-graden uitzicht over de Britse hoofdstad. Het op een tulp geïnspireerde gebouw richt zich op een BREEAM ‘Excellent’-classificatie en moet worden aangedreven door geïntegreerde fotovoltaïsche cellen en technologie zonder afvalstoffen

De toren moet ruim 300 meter hoog worden en bestaat uit een betonnen schacht voorzien van een met staal omzoomd observatiedek. In het ontwerp is een grote rol weggelegd voor een klaslokaal dat 20.000 gratis plaatsen per jaar moet bieden aan Londense schoolkinderen. Bewoners van de stad en uiteraard toeristen, kunnen genieten van de kijkgalerijen die verbonden zijn met luchtbruggen, interne glazen glijbanen en zelfs gondels langs de gevel van het gebouw. De bezoekerservaring zal worden verhoogd met interactieve materialen en informatie over de geschiedenis van Londen, een skybar en restaurants.

“Voortbouwend op het baanbrekende ontwerp van 30 St Mary Axe, past de Tulip uitstekend in de geest van Londen als een vooruitstrevende stad”, zegt Norman Foster. Oprichter en uitvoerend voorzitter van Foster + Partners, de architect. “Het biedt Londenaren en bezoekers aanzienlijke mogelijkheden als cultureel en sociaal herkenningspunt inclusief ongeëvenaarde educatieve middelen voor toekomstige generaties.” Als het Tulip-voorstel wordt goedgekeurd, zou de bouw in 2020 kunnen beginnen met de geplande voltooiing voor 2025.

Bron: Foster + Partners Beeld: DBOX / Foster + Partners

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief