Van aardappelschil tot bouwmateriaal

Artikel delen

De in Londen gevestigde ontwerpers Rowan Minkley en Robert Nicoll hebben samen met onderzoeker Greg Cooper Chip [s] Board ontwikkeld. Een biologisch afbreekbaar alternatief voor MDF dat is gemaakt van restafval dat vrijkomt bij het industrieel schillen van aardappels: de aardappelschil.

De Britten wilden het probleem van materiaalverspilling combineren met het probleem van voedselverspilling. Het resultaat is een duurzame houtvervanger op basis van aardappelschillen. Ze verzamelden de peelings van fabrikanten en brachten ze vervolgens door verschillende ‘verfijningsprocessen’ om een ​​bindmiddel te maken. Dit middel wordt vervolgens aangebracht op vezels zoals aardappelschillen, bamboe, bierhop en gerecycled hout.

Vervolgens vormt het team de Chip[s]Board. Het composiet wordt onder hitte samengeperst tot een vel dat kan worden verwerkt tot verschillende producten. Meubels en bouwmaterialen. Zodra deze producten het einde van hun levensduur bereiken, kunnen ze biologisch worden afgebroken tot meststof. Details over het maken van Chip [s] bord zijn niet bekendgemaakt, omdat patent is aangevraagd op het productieproces. Wel is onthuld dat het persproces de omstandigheden nabootst die te vinden zijn in de MDF-productie. Harsen worden echter vervangen door van afval afgeleide, biologisch afbreekbare bindmiddelen.

Volgens het team ging de ontwikkeling van Chip [s] Board gepaard met veel vallen en opstaan, wat ‘hackchemie en zo hier en daar eenn gokje. Ze ontwikkelen ook andere duurzame materialen, die de aandacht van de mode-industrie hebben getrokken.

Meer informatie: https://www.chipsboard.com/

Bron: Dezeen Beeld: Chip[s] Board

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief