Stadion van bamboe

Artikel delen

In het Nigeriaanse Lagos – een van de snelstgroeiende steden ter wereld – is een visionair ontwerp neergelegd ter creatie van groene stedelijke ruimte. De naam: Bamboo Stadium. Het ontwerp kwam als winnaar uit de bus van een architectuurwedstrijd. Het duurzame ontwerp verkent het transformeren van ‘het brownfield’ in een bamboebos dat de grondstof moet leveren voor het bouwen van het toekomstig stadion en gemeenschapsruimte.

Volgens Arch Out Loudbestond het afvalbeleid in Lagos tot voor kort vooral uit het verplaatsen van afval naar een grote stortplaats buiten de stad. Echter; door de snelle bevolkingsgroei van de metropool, is de eens afgelegen stortplaats nu ingeperkt door stadsontwikkeling. Onlangs is de stortplaats gesloten en wordt de locatie opnieuw ingericht. Onderdeel van de herinrichting is een openbaar park. De WASTE-competitie probeerde nieuwe herontwikkelingsideeën te verkennen waarbij ook de sociale functie van het ontwerp zwaar woog.

Iulia Dorobanţu en Lucas Monnereau van ENSA Paris Belleville, dienden het prijswinnende Bamboo Stadium-ontwerp in. Het ontwerp stelt voor de stortplaats om te bouwen tot een gemeenschappelijke vergaderruimte met multifunctionele en aanpasbare modulaire structuren die geschikt zijn voor huisvesting en openbare voorzieningen. Denk aan een marktplaats, school, bioscoop, sportvelden en winkels. Het stadion zou daarom niet alleen dienen als een platform voor lokale en internationale voetbalwedstrijden, maar zou ook het hele jaar door door de gemeenschap voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt.

“Het gebruikte bamboe wordt zoveel mogelijk op de locatie zelf geteeld waarna het wordt verwerkt tot bouwmateriaal. Doordat wordt gewerkt met terugkerende patronen kan het constructieproces efficiënt en kosteneffectief worden ingericht. Ook kunnen naar behoefte en binnen een kort tijdsbestek onderdelen worden toegevoegd of bestaande plateaus worden uitgebreid. Door bewoners bij het ontwerp te betrekken wordt het bewustzijn als het gaat om duurzaamheid en vervuiling vergroot.”

Bron: arch out loud Beeld: Iulia Dorobanțu and Lucas Monnereau via arch out loud

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief