Onderwaterrestaurant geopend in Noorwegen

Artikel delen

Het eerste onderwaterrestaurant van Europa, “Under”, heeft zojuist zijn eerste gasten verwelkomd in een buitengewone omgeving. Uit eten met uitzicht op de zeebodem. Under is gelegen op het zuidelijkste punt van de kust in Noorwegen. Het is een gedeeltelijk ondergedompeld gebouw dat direct op de zeebodem ligt, 5 meter onder water. Het monolithische gebouw dient ook als onderzoekscentrum voor het zeeleven.

Het restaurant bevindt zich in een gebied wat bekend staat om ruw weer en zeestormen. ‘Under’ is daarentegen een warme en kalmerende omgeving voorzien van lokaal gekapt eikenhout en geluidsabsorberend textiel. Gekanteld in het water als een gezonken schip, ontvangt het 111,5 meter lange gebouw gasten via een trap die naar de zeebodem leidt. De kleuren van de met textiel beklede interieurs worden donkerder – van zonsondergangroze tot intens koraal tot zeegroen en uiteindelijk tot middernachtblauw – als gasten dichter bij de 40-persoons eetzaal komen. De materialen veranderen ook van ruigere houtafwerkingen bij de ingang naar steeds fijnere afwerkingen in de eetkamer.

In de eetkamer biedt een raam van 36 meter breed een panoramisch uitzicht op zee. De zee veranderd gedurende de seizoenen van kleur. Van saffierblauw in de winter tot smaragdgroene kleuren in de zomer. Om reflecties op het glas te minimaliseren, heeft het restaurant een geavanceerd verlichtingssysteem geïnstalleerd met 380 LED-lampen die kunnen worden aangepast om te reageren op verschillende lichtomstandigheden. Bezoekers kunnen ook van het uitzicht genieten middels een raam in de zijkant van het gebouw dat begint op de tussenverdieping waar het gebouw de zee ontmoet, en zich vervolgens uitstrekt in de richting van de zeebodem.

“De betonnen muren zijn een halve meter dik om druk en schokken van de ruige zee te weerstaan. Het raam dat onderwater uitkijkt, is als een periscoop op wisselende weersomstandigheden, schitterend,” aldus de architect. Het restaurant wordt geleid door een chef-kok die hoogwaardige lokale producten serveert met de nadruk op duurzaam geoogste dieren in het wild.

Bron: Snøhetta Beeld: IVAR KVAAL and Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge via Snøhetta

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief