Plantenbak of woning?

Artikel delen

Dit huis in Kuala Lumpur werd gebouwd voor een gepensioneerd echtpaar dat dol is op het verbouwen van hun eigen voedsel. Het pand bestaat uit verschillende betonnen blokken met meer dan 40 soorten eetbare planten op elke verdieping.

Omdat het gebied een tropische regio is, worden de huizen vaak gebouwd met gespleten bamboe, een praktijk die teruggaat naar de inheemse bevolking van het gebied. Door bamboe als vormwerk voor de betonnen bekleding te gebruiken, brachten de architecten niet alleen hulde aan de lokale geschiedenis en cultuur, maar zorgden ze ook voor een duurzaam ontwerp dat jaren meekan. Het gebruik van de twee duurzame en onderhoudsarme materialen staat garant voor extra veerkracht. Hiermee is het huis met drie verdiepingen bestand tegen zware regenbuien en plaatselijke vervuiling.

Naast de veerkrachtige eigenschappen van het huis, werkten de architecten nauw samen met de huiseigenaren om een ​​ontwerp te maken waarmee het paar hun eigen voedsel kon verbouwen. Het ontwerp is dan ook een gebouw van 3650 vierkante meter dat zich uitstrekt over drie verdiepingen, waarbij elk niveau is uitgerust met verschillende betonnen plantenbakken die voldoende ruimte bieden voor het kweken van een verscheidenheid aan planten. Een op maat gemaakt irrigatiesysteem, een gezamenlijk streven tussen het paar en de architecten, maakt het voor de boxen mogelijk regenwater op te slaan en opnieuw te gebruiken.

Op elke verdieping van het huis creëren grote glazen schuifdeuren die uitkomen op de balkons en de kamerhoge ramen een sterke verbinding met de buitenkant. Volledig witte muren en minimale meubels, samen met de overvloed aan groen, laten de huiseigenaren genieten van een gezonde, zelfvoorzienende levensstijl.

Bron: ArchDaily Beeld: Ameen Deen / FormZero


Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief