Tiny House of skyscraper? Tiny Tower!

Artikel delen

In een bruisende wijk in Philadelphia staat de Tiny Tower. Een skyscraper met een hoogte van slechts 12 meter. “Tiny Tower laat zien hoe klein in schaal groot in faciliteiten en beleving kan zijn.”

Het in Philadelphia gevestigde architectenbureau ISA heeft onlangs een schitterende woning gepresenteerd. Het huis beschikt over een woonoppervlakte van 38 vierkante meter verdeeld over zes niveaus. De energie-efficiente ‘skyscraper’ is ontworpen vanuit de doelstelling aan te tonen dat verticaal bouwen een oplossing zou kunnen zijn voor veel stedenbouwkundige problemen.

Volgens de architecten is de kleine toren een concept dat zou kunnen dienen als een prototype voor gebouwen voor flexibel gebruik op onderbenutte kavels met minimale bouwruimte. De zes verdiepingen tellende structuur bestaat uit een houten frame voorzien van een lambrisering van gerecycled staal.

Door verticaal te gaan, kan elke verdieping een andere functie krijgen. Hoewel Tiny Tower ook kan worden gebruikt als winkel- of kantoorruimte, werkt deze indeling ook perfect voor een gezinswoning.

De lagere niveaus van Tiny Tower hebben sociale functies, terwijl de hogere niveaus gebruikt zijn voor inrichting naar specifieke behoeften van de verschillende familieleden. Alle ruimtes worden met elkaar verbonden via het trappenhuis, een ​​integraal onderdeel van het huis waardoor ook veel daglicht naar binnen komt.

Volgens de architecten zou een Tiny Tower wel eens een nieuwe trend kunnen worden onder moderne stadbewoners. “Bewoners van de grote stad zijn steeds meer bereid om kwantiteit in te ruilen voor kwaliteit. Wonen in een klein huis in een levendige beloopbare buurt is dan wenselijker dan een groter huis op een afgelegen locatie. Tiny Tower laat zien hoe klein in schaal groot in faciliteiten en beleving kan zijn.”

Bron: World Architecture Beeld: Sam Oberter Photography via ISA Architects

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief