Drijvende stad als reactie op stijgende zeespiegel

Artikel delen

Een coalitie van partners heeft onlangs Oceanix City gepresenteerd. Een visionair voorstel voor ’s werelds eerste ‘veerkrachtige’ en duurzame drijvende gemeenschap voor 10.000 mensen. Het conceptontwerp is gepresenteerd als een mogelijke oplossing voor de waargenomen dreiging van klimaatverandering en de stijgende zeespiegel.

Opgevat als een “modulaire maritieme metropool”, is Oceanix City ontworpen vanuit het uitgangspunt zelfvoorzienend te zijn , nul-op-de-meter te schrijven en door hergebruik geen afval te prodcuceren.

Volgens UN-Habitat zal 90 procent van ’s werelds grootste steden in 2050 worden blootgesteld aan de stijgende zeespiegel. Als onderdeel van de New Urban Agenda van UN-Habitat werkte architectenbureau BIG samen met MIT Center for Ocean Engineering, Mobility in Chain, Sherwood Design Engineers, Center for Zero Waste Design en andere partners aan Oceanix.

De drijvende stad beslaat 75-hectare en past zich naar behoefte aan. Van buurten tot steden met de mogelijkheid om voor onbepaalde tijd op of af te schalen. Om dit te bereiken, gebruikt Oceanix City een modulair ontwerp met modules van twee hectare. Een module is geschikt voor gemengde gemeenschappen van maximaal 300 inwoners die zich richten op gemeenschappelijke landbouw.

Grotere dorpen van 12 hectare omvatten zes buurtmodules rond een beschermde centrale haven met sociale, recreatieve en commerciƫle functies voor maximaal 1.650 inwoners. Voor een stad met 10.000 inwoners zijn zes dorpen verbonden rond een grotere beschermde haven. Bouwmaterialen worden waar mogelijk lokaal geproduceerd en de componenten worden aan de wal geprefabriceerd en vervolgens naar de uiteindelijke locatie gesleept om de bouwkosten laag te houden en zo betaalbaar wonen mogelijk te maken.

“De zee is ons lot – het kan ook onze toekomst zijn”, zei Bjarke Ingels. “De eerste duurzame en zelfvoorzienende drijvende gemeenschap, Oceanix City, is ontworpen als een door de mens gemaakt ecosysteem dat circulaire stromen van energie, water, voedsel en afval kanaliseren. Oceanix City is een blauwdruk voor een modulaire maritieme metropool verankerd in de Sustainable Development Goals van de VN. De additieve architectuur kan organisch groeien, transformeren en zich aanpassen aan de tijd, evoluerend van een wijk van 300 inwoners naar een stad van 10.000 – met de mogelijkheid om onbeperkt te schalen om bloeiende nautische gemeenschappen te bieden aan mensen die om elkaar en onze planeet geven.”

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief