Melkveehouderij in een modern jasje

Artikel delen

Het Australische Bosske Architecture heeft een nieuwe melkveehouderij op zonne-energie ontworpen. De boerderij met robotfabriek staat in Northcliffe, West-Australië. De zuivelproductiefaciliteit wordt aangedreven door een reeks 100 kW dakgemonteerde zonnepanelen.

Het gehele complex is bekleed met rood geanodiseerde panelen die de reflectie van de zon gedurende de dag opvangen en de gevel van kleur doen veranderen. Van diep roestrood-paars naar een glimmend goud. De melkveehouderij is opgedeeld in twee onderdelen: de openbare ruimte voor bezoekers en evenementen zoals conferenties en workshops, en het boerderijgedeelte waarin de melkproductie is ondergebracht.

Medewerker en bezoeker komen binnen via een typische schuur geïnspireerd op de vormgeving van traditionele Australische schuren uit de omgeving. Binnen zijn verschillende balustrades aangebracht vanwaar het gehele productieproces is te overzien.

Achter de futuristische buitenkant bevindt zich een modern interieur met moderne melkrobots en andere zuivelverwerkende apparatuur. Binnen het complex bevind zich het het gehele productieproces: melken, verwerken, bottelen en verpakken.

Om de melkveehouderij zo duurzaam mogelijk te houden draait het gehele productieproces op een enorme hoeveelheid zonnepanelen. Ook wordt water op diverse plekken opgevangen voor hergebruik.

Bron: ArchDaily Beeld: Silvertone Photography + Peter Bennetts.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief