Ecokit: prefab ‘Ikea huisje’

Artikel delen

Handig die meubels van Ikea. Paar dozen in de kofferbak en aanhanger, sleuteltjes en moertjes erbij en even later monteer je thuis een nieuw interieur in elkaar. Hoe gaaf zou het zijn als dat ook voor een huis zou kunnen. Heel gaaf en dat kan: Ecokit!

Ecokit is een product van de zussen Camilla en Pavla en omvat kort gezegd een huis dat wordt bezorgd in een doos. Het productieproces bestaat uit het creëren van 4.000 onderdelen. Ontworpen en gesneden door een robot met één arm of een geprogrammeerde CNC-machine. Na de productie worden de vlakke stukken verpakt in dozen, geladen in een container om ze vervolgens te versturen nar de bouwlocatie.

Ecokit is in eerste instantie vooral een oplossing voor bouwen op afgelegen of moeilijk bereikbare locaties. Kan de zeecontainer worden geleverd, dan kan het huis redelijk een eenvoudig worden geconstrueerd zonder zwaar materieel. Ecokit is een uitstekende oplossing voor tijdelijke huisvesting. Het huisje kan weer uit elkaar worden gehaald waarna de meeste onderdelen opnieuw zijn te gebruiken.

“De assemblage van de basisconstructie van ons prototype met twee slaapkamers duurde zeven dagen,” herinneren Camilla en Pavla zich.” Inclusief nadere afwerking en accessoires kan het binnen twee maanden bewoonbaar zijn.”

Naast het gemak van de constructie biedt de Ecokit een veelzijdig, geprefabriceerd, modulair ontwerp voor verschillende toepassingen. Bovendien is het huisje uiterst efficiënt. Het huis heeft bijna drie keer zoveel isolatie als een standaard huis in Australië en door de installatie van zonnepanelen en batterijen is er off-grid mee tewonen. Er zijn systemen toe te voegen voor het opvangen van regenwater en afvalverwerking. Ook zijn diverse opties toe te voegen met betrekking tot domotica in combinatie met ventilatie, verlichting en beveiliging.

Bron: ecokit Beeld: ecokit

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief