Transformeren in Parijs

Artikel delen

In aanloop naar de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs, heeft een Frans architectenbureau zijn zinnen gezet op het transformeren van een oud industrieel gebouw naar een moderne Olympische faciliteit. Het bestaande gebouw is een overblijfsel van het industriële verleden van Saint-Denis. Het ontwerp genaamd Odyssee Pleyel, is een van de winnende voorstellen in ‘Reinventing Cities’, een wedstrijd die architecten vroeg om lege en verlaten ruimtes in steden over de hele wereld duurzaam te transformeren.

De ‘Hall de décuvage Pleyel’ heeft een oppervlakte van meer dan 4500 vierkante meter en een hoogte van bijna 30 meter. Het gebouw werd in het verleden gebruikt om wikkelingen van elektrische transformatoren te verwijderen. In plaats van het gebouw af te breken, stelt Jakob + MacFarlane voor om de structuur om te bouwen tot een ‘koolstofneutraal herkenningspunt’ voor de stad. Naast het renoveren van de bestaande structuur, stellen de architecten voor om een ​​modulaire houtconstructiestructuur en hernieuwbare energiesystemen toe te voegen.

“Het project weerspiegelt het historische industriële erfgoed van Saint-Denis en toont thought-leadership in de wereldwijde transitie van schone energie in een zoektocht naar een koolstofneutrale ontwikkeling,” aldus de architecten. “De Odyssee Pleyel getuigt van de menselijke, technologische en culturele prestaties van dit gebied. Het Energy Plug-gebouw is een uitstekend voorbeeld van het opnieuw uitvinden van een voormalige industriële locatie in een toekomstbestendige omgeving.”

Het gebouw is voorzien van hybride fotovoltaïsche en thermische zonnecellen. Ook vangt het regenwater op om het vervolgens klaar te maken voor hergebruik. Het belangrijkste is dat het koolstofvrije gebouw ecologische innovatie en bewustzijn bevordert door workshops, start-ups van schone energie en educatieve programma’s over duurzaamheid te organiseren.

Bron: Jakob + MacFarlane Beeld: Jakob + MacFarlane

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief