Van ruïne tot vakantiehuisje

Artikel delen

Van veraf lijkt dit schilderachtige pension op een hoop puin, maar wie goed kijkt ziet geen ruïne maar een klein gezellig vakantiehuisje. Een architectenbureau uit Londen ontwierp het kleine gebouw op het terrein van een historische watermolen in de kuststreek Languedoc, Zuid-Frankrijk. Het kleine, op zonne-energie werkende huisje werd prefab gefabriceerd om de verschillende elementen op locatie in te passen in bestaande stenen elementen.

Het huisje bevind zich in een ruw afgelegen landschap en is alleen toegankelijk via een onverharde weg. Helemaal afgezonderd en dus ook off grid. Energie wordt opgewekt door zonnepanelen.

“Het gebouw probeert de schoonheid van de afbrokkelende stenen ruïne te behouden door er een afzonderlijke geïsoleerde houtstructuur in te plaatsen”, aldus het architectenbureau. “De houtstructuur is volledig gebouwd met hout van de douglasspar. Flexibel en daardoor goed te combineren met de grillige stenen muur.”

De originele kleidakpannen van de ruïne werden geborgen en gereinigd voor hergebruik, terwijl een deel van het bestaande gebouw volledig werd herbouwd. Een grote wand die ooit is ingestort, werd vervangen door een groot raam. Voor de isolatie werd overal gewerkt met schapenwol.

De slaapkamer wordt verwarmd met een houtkachel, die ook het water in de badkamer verwarmt. In tegenstelling tot de stenen buitenkant, zijn de interieurs voorzien van fraai ongeverfd hout dat zorgt voor een warme uitstraling.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief