Bloempotten-Villa voor Sint-Michielsgestel

Artikel delen

Sint-Michielsgestel trekt internationaal de aandacht met een nieuw te realiseren gebouw ontworpen door architectenbureau MVRDV. Het bureau – onder andere andere bekend van de Rotterdamse Markthal – ontwierp een bijzondere groene gevel waarbij het groen in bloempotten staat.

Het gebouw bestaat uit appartementen en kantoren en vindt straks een plekje aan de zuidkant van de stad nabij de rivier de Dommel. Het gebouw is omgeven door een framewerk waarin bloempotten met verschillende formaten een plekje krijgen. Er is ruimte voor een breed scala aan potplanten, struiken en bomen: forsythia, jasmijn, dennen, berken enzovoorts.

Het gebouw maakt gebruik van een inventief irrigatiesysteem dat wordt aangestuurd door sensoren die de waterbehoefte meten. Het systeem maakt gebruik van opgeslagen regenwater. De bouw moet volgend jaar van start gaan.

“Dit ontwerp is een voortzetting van ons onderzoek naar ‘gevelloze’ gebouwen en radicale vergroening,” verklaarde Winy Maas, oprichter van MVRDV. “Het idee uit de jaren negentig van stadsparken als een oase in de stad is te beperkt. We moetenook daken en hoge gevels bedekken met groen. Planten en bomen kunnen ons helpen de CO2-uitstoot te compenseren, onze steden te koelen en de biodiversiteit te bevorderen.”

Bron: MVRDV Beeld: MRDV

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief