Just add water

Artikel delen

In een poging om de wereldwijde vluchtelingenhuisvestingscrisis te verlichten, heeft de in Parijs gevestigde ontwerpstudio Cutwork een conceptueel huisvestingsvoorstel ontwikkeld. Het huisje vraagt geen speciale technische kennis of bouwvaardigheden. De buitenkant van betontextiel kan binnen 24 uur nadat water is toegevoegd uitharden tot een beschermende schaal. Een proces dat de bijnaam van het project oplevert: ‘Just add water’

Volgens het vluchtelingenagentschap van de VN zijn er ongeveer 25,9 miljoen vluchtelingen in de wereld. Om de humanitaire crisis in de huisvesting van vluchtelingen te helpen aanpakken, werkte Cortex Composites samen met Cutwork aan het ontwerpen van een zelfgebouwde en goedkope huisvestingoplossing die meer dan 30 jaar mee kan met minimaal onderhoud.

De Cortex Shelter combineert het buigbare metalen buisconstructiesysteem van Cutwork met de rolbare betontechnologie van Cortex Composites om een ​​conceptuele, flat-pack behuizing te creëren die eenvoudig gemonteerd kan worden zonder de noodzaak van zwaar materieel of machines.

Elke behuizing kan worden voorzien van een frame van metalen buizen waarin waterdichte en wasbare isolatieplaten op hun plaats “geklikt en vergrendeld” zijn. Ten slotte wordt het oprolbare betontextiel van Cortex Composites over de buitenzijde van het frame gelegd en gecombineerd met water om uit te harden en uit te harden tot een beschermende schaal.

Voorzien van een eenvoudig puntdak, is de conceptuele vluchtelingenopvang 7 meter lang en 3,5 meter breed, om naast woonruimte ook ruimte te bieden aan een eigen keuken en badkamer. Om mobiele telefoons en interne verlichting van stroom te voorzien kunnen zonnepanelen op het dak worden geplaatst.

“De Cortex Shelter van Cutwork is gebouwd om meer dan 30 jaar mee te gaan en is goedkoop in opbouw en onderhoud met als resultaat een sterk verbeterd alternatief in vergelijking met tentopties”, luidt het persbericht van Cutwork. “Weerbestendig voor alle seizoenen en klimaatomstandigheden, de veilige en sterke muren zijn vuur-, mes- en aanvalsbestendig, en er is een sterke, door een sleutel bediende deur voor verdere beveiliging.”

Bron: Cortex en Cutwork Beeld: Cutwork

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief