Parkeergarage Wormerveer stortte in door constructiefout

Artikel delen

Het bezwijken van een stalen ligger is de oorzaak van de ingestorte parkeergarage in Wormerveer vorig jaar september. Een gedeelte van het gebouw boven de Dekamarkt begaf het en zorgde voor een ravage boven de supermarkt. Aannemer Van Braam-Minnesma is verantwoordelijk, blijkt uit een uitgebreid technisch onderzoek van adviesbureau Hageman.

In de onderzoeksresultaten van Adviesbureau Hageman staat dat ‘een gedeelte is ingestort door het bezwijken van lassen aan het uiteinde van een stalen balk.’ De stalen balk betrof een zogenoemde hoedligger, waarop de betonnen vloerdelen waarop opgelegd. De fout is ontstaan bij de ‘detailengineering van de constructie.’ Die constructie is onder verantwoording van de hoofdaannemer uitgewerkt. In mindere mate is er ook sprake van een fabricagefout.

Gepruts

Uit documenten die in handen van NH Nieuws waren bleek al eerder dat er ‘enorm is geprutst’ bij de bouw van de garage. Keer op keer zouden berekeningen en tekeningen van de constructie ontbreken, waardoor er ‘een onveilige situatie voor omwonenden, voorbijgangers en bouwmedewerkers’ ontstond. In de zomer van 2010 was de gang van zaken zelfs aanleiding voor een bouwstop.
De directeur van de aannemer zegt alle verantwoordelijkheden te nemen voor het incident. “We hebben snel alle informatie over het werk verzameld. Dankzij een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen ligt er nu een gedegen herstelplan”, legt hij uit in een persbericht. Inmiddels wordt er gewerkt aan het herstel van de parkeergarage. Het is de verwachting dat dit in de zomer van 2019 afgerond moet zijn.

Kwaliteitsborging

De verantwoordelijkheid voor een goed en veilig project ligt bij de hoofdaannemer en dus zou het niet nodig moeten zijn dat een bouwer steeds wordt teruggefloten. “Bouw- en woningtoezicht is eigenlijk het allerlaatste vangnet. Maar je ziet hier dat het vangnet door de bouwende partijen meer als trampoline gebruikt is”, zei Sander Pasterkamp, een ingenieur van de TU Delft, tegen NH Nieuws.
Incidenten als in Wormerveer zouden voorkomen moeten worden met de komst van de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. De Eerste Kamer heeft 14 mei 2019 ingestemd met dit nieuwe stelsel voor toezicht op de kwaliteit in de bouw. Met de nieuwe wet wordt de consument beter beschermd. Er komt een private kwaliteitscontroleur die het bouwplan toetst op risico’s en tijdens de uitvoering en bij oplevering controleert of het werk aan alle wettelijke bouwvoorschriften voldoet. Bouwers worden bovendien meer aansprakelijk voor de kwaliteit van hun bouwwerken. Consumenten krijgen een betere bescherming als na oplevering van een bouwwerk gebreken worden ontdekt. Dat komt door het aanscherpen van de wettelijke aansprakelijkheid van de aannemer.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief