Copenhill: Skiën en afval verwerken

Artikel delen

Zes jaar nadat de eerste paal de grond in ging is in Kopenhagen Copenhill geopend. Een bijzondere afvalverwerkingscentrale. Niet alleen omdat een hoop afval wordt omgezet in nieuwe energie, maar vooral ook vanwege de skipiste en klimmuur. Copenhill is een belangrijke mijlpaal bij de doelstelling van de stad om in 2025 de eerste CO2-neutrale stad te zijn.

De 41.000 vierkante meter grote CopenHill is ontworpen ter vervanging van de nabijgelegen afvalverwerker die er 50 jaar dienstjaren op heeft zitten. De nieuwe faciliteit maakt gebruikt van geavanceerde vooruitstrevende techniek aangaande afvalverwerking en energieproductie. Het gebouw omvat naast een skipiste een klimmuur, educatieve faciliteiten en mogelijkheden tot het maken van een wandeling.

“CopenHill beschikt over een uitgesproken en stralende architecturale expressie. En dat mag want het is de schoonste waste-to-energy energiecentrale ter wereld,” aldus architect Bjarke Ingels in een persbericht. “Als energiecentrale is CopenHill zo schoon, dat we het kunnen inzetten als fundament onder het sociale leven van de stad. De gevel is te beklimmen, op het dak is het schitterend wandelen en het meest in het oog springend is natuurlijk de skipiste. Een mooi voorbeeld van het het idee dat een duurzame stad niet alleen beter is voor het milieu en bijdraagt aan welzijn, maar ook gewoon leuk kan zijn voor haar bewoners.”

Het skigebied beslaat in totaal 9000 vierkante meter en wie naar de top van het gebouw wil lopen wandelt over 490 meter pad. Om het uiterlijk van een bergpas te realiseren zijn 7000 struiken en 300 bomen gepland. Het groene dak is 85 meter hoog en kan ook worden bereikt via een glazen lift met uitzicht op het afvalverwerkingsproces. De installatie zet jaarlijks 440.000 ton afval in nieuwe energie om 150.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Bron: BIG
Beeld: Laurian Ghinitoiu, Aldo Amoretti, Dragoer Luftfoto, Rasmus Hjortshoj en Soren Aagaard

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief