3D printen met modder

Artikel delen

De Amerikaanse ontwerpstudio Rael San Fratello ontwierp vier solide ‘modderhuisjes’ gebouwd door een goedkope, draagbare 3D-printer. De huisjes werden gemaakt van modder en hout afkomstig van de locatie zelf; de San Luis Vallei in Colorado.

Het team koos de San Luis Vallei in Colorado als de locatie voor hun project vanwege de rijke geschiedenis van Ancestral Pueblo en de Indo-Hispano-culturen. Het project verwijst naar de bouwmethoden van deze culturen waar veelvuldig werd gewerkt met aarde om een ​​stevige behuizing te realiseren. Het team realiseerde vier 3D-geprinte prototypes: een haard, baken, uitkijk en oven waarmee verschillende technieken van modderconstructie werden verkend.

De ontwerpstudio werkte samen met 3D Potter, een bedrijf gespecialiseerd in het 3D printen van keramiek. Samen ontwikkelden ze de draagbare robot genaamd Potterbot XLS-1 die op locatie aan de slag ging in en met de modder.

Het eerste ontwerp, Haard werd gebouwd met behulp van een dunne wand van modder versterkt met jeneverbessenhout. Deze structuur heeft een kleine open haard aan de binnenkant die ook het hout verbrandt.

Het tweede ontwerp, Baken, is ontworpen om te onderzoeken hoe dun de modderwanden kunnen zijn door verschillende modderrollen te stapelen. In deze structuur komt licht door de inkepingen langs de muren waardoor het kan dienen als een ‘baken’ van licht.

Het derde ontwerp, Uitkijk, bestaat uit een netwerk van golvende modderrollen die samen een ​​trap vormen. Er ontstond een structuur die sterk genoeg is om aanzienlijk gewicht te weerstaan. Bovendien werd deze structuur gebouwd met dwarsdoorsneden van ‘modderpijpen’ die kunnen worden gebruikt om een ​​systeem van natuurlijke luchtcirculatie door verschillende openingen te creëren.

Het vierde en laatste ontwerp is een samensmelting van de voorafgaande ontwerpen. Als toevoeging is een oven aangebracht waarmee met lokale klei aardewerken servies is te maken.

Bron: Dezeen Fotografie: Rael San Fratello

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief