Bomen dragen het dak

Artikel delen

Bij het ontwerp van The House of Three Trees, begon de architect met een vraag: hoe zou de Koreaanse architectuur eruit zien als hout het dominante bouwmateriaal was gebleven? Om deze alternatieve realiteit te beantwoorden werden moderne ontwerp- en fabricage technieken gecombineerd met traditionele Koreaanse architectuur.

Het dak wordt gedragen door structuren die nog het meest lijken op digitaal geproduceerde bomen. De structuren maken gebruik van een houten beugelsysteem om het dak op z’n plaats te houden.

Gedurende de late Joseon-dynastie van Korea in de 17e en 19e eeuw werden de houtvoorraden zo goed als uitgeput. Totdat globalisering leidde tot de import van goedkoop hout uit de hele wereld. Echter: gewapend beton won het ook in Korea van hout, waarna bouwen met hout kwam op een laag pitje te staan.

Met behulp van algoritmes als ontwerptool stelt de architect zich voor hoe houtarchitectuur zou kunnen zijn geëvolueerd. Het experimentele huis bestaat uit meer dan 4.000 houten elementen en is gebouwd met traditionele technieken en bevestigingsmiddelen zonder additieven.

“Het huis bekritiseert hedendaagse bouwmethoden die toch vooral oppervlakkig en saai zijn. Bovendien dient het huis als een voorbeeld van hoe hedendaagse technologie traditionele architectuur opnieuw kan interpreteren. Technologie kan de Oost-Aziatische houtconstructie het potentieel geven om in een nieuwe richting te evolueren,” vertelt de architect.

Het huis heeft mede door de onregelmatige bouwgrond een zeshoekige vorm. Het dak is verhoogd om vanaf de buitenkant een glimp van de ‘bomen’ op te kunnen vangen. Golfplaten van polycarbonaat wikkelen zich rond het huis. Deze panelen creëren ook een dubbele huid rondom de multiplex gevel om de isolatieprestaties en waterbestendigheid van het gebouw te verbeteren.

Bron: Jae Kim Architects & Researchers Beeld: Roh Kyung

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief