Prefab in de bergen

Artikel delen

Prefab biedt een lange lijst voordelen, maar het is vooral ook ideaal bij het bouwen in extreme landschappen en klimaten. De Deense architect Sigurd Larsen vertrouwde bijna volledig op prefab toen hij besloot een huis in de bergen te bouwen. Hij bouwde diep in het spectaculaire, bergachtige landschap van de Oostenrijkse Alpen.

‘The Mountain House’ is een prachtig huis dat helemaal opgaat in de omgeving. Voorzien van een langwerpige basis en een schuin dak, ligt het huis over de natuurlijke berghelling met als resultaat een prachtig uitzicht vanaf de binnenzijde. Van de buitenkant heeft het huis een markante en robuuste uitstraling, als een schip op koers.

De muren en het dak van het huis werden geprefabriceerd in een fabriek voordat ze ter plaatse werden geassembleerd. Deze beslissing was van strategisch belang om niet alleen de kosten en de bouwtijd te verminderen, maar ook de algehele efficiëntie van het project niet in de weg te zitten. Bouwen in het afgelegen landschap van de Alpen is bijna onmogelijk tijdens de koude wintermaanden. Het gebruik van een fabriek om de componenten te vervaardigen, hielp het project op verschillende niveaus te vergemakkelijken. Nadat de materialen op de locatie waren afgeleverd, was de schil in slechts 12 uur gebouwd.

De gevel is bekleed met lokaal geproduceerd larikshout dat donkergrijs is gekleurd. Het geeft het huis een luxe, warme en verfijnde uitstraling. Dat geldt ook voor het interieur wat door veel te werken met glas sterk is verbonden met de omliggende natuur. Het huis beschikt tevens over een groot dakterras dat deels wordt bedekt door de bovenste verdieping. Een fraaie buitenplaats om te genieten van het uitzicht en de frisse berglucht.

In het gehele interieur wordt natuurlijk hout gebruikt voor de vloeren en de muren. Het interieur heeft een minimalistisch karakter waardoor de focus als vanzelf op het uitzicht ligt. De architecten werkten met lokale houtsnijders op om verschillende ingebouwde meubels te maken, zoals een keukenbank en een houten trap.

Bron: Architectual Digest Beeld: Christian Flatscher via Sigurd Larsen

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief