The Arc opent de ogen

Artikel delen

Het multidisciplinaire bureau Snøhetta heeft ontwerpen onthuld voor ‘The Arc’. Een bezoekerscentrum nabij het Noorse Svalbard, een afgelegen eiland ten noorden van de poolcirkel. Het bezoekerscentrum biedt een digitale blik op de inhoud van de ‘Svalbard Global Seed Vault’, ’s werelds grootste opslag van zaden. Een kluis voor het behoud van het digitale erfgoed van de wereld.

Aangedreven door zonne-energie zal The Arc bezoekers niet alleen informeren over het belang van het behoud van hulpbronnen, ook de opwarming van de aarde is een thema. The Arc inspireert en roept op tot actie om verdere opwarming tegen te gaan.

The Arc bestaat uit twee verschillende gebouwen die qua uiterlijk erg van elkaar verschillen: een entreegebouw en een tentoonstellingsgebouw. Het laaggelegen entreegebouw is gebouwd van gelamineerd hout en bekleed met verkoold hout en donker glas. Binnen is ruimte gereserveerd voor een lobby, garderobe, kaartverkoop en een Grand Café. Ook zijn technische ruimtes aanwezig. Het gebouw ‘zweeft’ boven de grond om verwarming van permafrost en sneeuwophoping te voorkomen. Het dak is voorzien van zonnepanelen.

In tegenstelling tot het donkere entreegebouw zal het lange en conisch gevormde tentoonstellingsgebouw voorzien zijn van een witte gevel. De gevel oogt alsof deze is gevormd door natuurkrachten en is met het toegangsgebouw verbonden middels een glazen brug. De brug biedt uitzicht op een schitterend landschap.

Het verticale gewelf van het tentoonstellingsgebouw herbergt een krachtig digitaal archief met permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Bezoekers kunnen de inhoud van de kluizen ervaren via wandprojecties die zijn voorzien van touchscreens, VR-ervaringen en andere fysieke en digitale elementen. In het hart van het gewelf bevindt zich de ceremonieruimte; een geconditioneerd auditorium met een grote bladverliezende boom die de vegetatie symboliseert die ooit miljoenen jaren geleden op Svalbard groeide. De temperaturen lagen toen 5 tot 8 graden Celsius hoger.

“De huidige mate van koolstofemissie heeft tot gevolg dat de temperatuur dermate snel stijgt dat hier binnen 150-200 jaar weer een bos kan groeien. De boom in de ceremonieruimte is zowel een symbool van het verleden als een oproep tot actie. Een levend pictogram voor de opwarming van de aarde en onze verantwoordelijkheid voor het behoud van het Noordpoolgebied en de hele natuur voor toekomstige generaties,” aldus de architecten.

Bron: Snøhetta Beeld:Images via Snøhetta + Plom

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief