3D printen in Dubai: groot in slechts twee weken

Artikel delen

Doordat het een duurzame manier van bouwen betreft en steeds betaalbaarder wordt, wint 3D-printen wereldwijd aan populariteit. Het in Boston gevestigde bedrijf Apis Cor heeft onlangs het grootste 3D geprinte gebouw gerealiseerd. Het staat in Dubai, beslaat 6.998 vierkante meter en werd in slechts twee weken gerealiseerd.

Beeld: Apis Cor

Onder het motto “we print buildings” is Apis Cor een vooraanstaande leider geworden in de wereld van 3D-geprinte architectuur. Van een piepklein huis in Moskou tot betaalbare woningbouw in Californië en Louisiana; de ultramoderne technieken zijn gebruikt voor verschillende soorten projecten.

Beeld: Apis Cor

Hoewel het bedrijf gewend is om in verschillende delen van de wereld te bouwen, stellen de barre omstandigheden van Dubai de printmethoden op de proef. Dubai staat bekend om zijn strenge klimaat, waarin de temperaturen plotseling stijgen en dalen. Als zodanig moesten de materialen die in het drukproces voor dit specifieke gebouw werden gebruikt bestand zijn tegen extreme hitte en kou. “Het klimaat in Dubai is erg wisselend – temperatuur en vochtigheid veranderen zelfs binnen een dag aanzienlijk”, zegt Nikita Cheniuntai, oprichter en CEO van Apis Cor. “Het materiaal moet zich echter wel hetzelfde gedragen, ondanks de veranderende omgevingscondities.”

Beeld: Apis Cor

De bouwplaats besloeg ongeveer 2100 vierkante meter en had onder reguliere omstandigheden gevraagd om erg veel steigerwerk. Niet nodig en een voorbeeld van een neveneffect van 3D printen wat de bouwtijd ten goede komt. De printer had het formaat van een gezinsauto en droeg bij aan een snelle efficiënte bouw vanwege zijn mobiliteit.

Beeld: Apis Cor

Met de hulp van drie bouwprofessionals en een kraan printte de machine de structuur sectie voor sectie met behulp van het op gips gebaseerde mengsel van Apis Cor. Later werden traditionele constructiemethoden gebruikt om de ramen en het dak te installeren. Ook werden wapeningssteunen toegevoegd om de muren te versterken. Het gebouw dat zal worden gebruikt door de gemeente Dubai.

Bron: Dwell Beeld: Apis Cor

Beeld: Apis Cor

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief