Huisje op stelten

Artikel delen

De op Bali gevestigde architect Alexis Dornier heeft een mooi, milieuvriendelijk concept onthuld voor een reeks prefab huisjes die op palen uit het landschap verrijzen. De Stilt Studios – studio op stelten – zijn er in verschillende maten. Van één verdieping tot meerdere verdiepingen. Het huisje kan worden gedemonteerd en verplaatst naar nieuwe locaties en beschikt over een aantal duurzame functies zoals zonne-energie en een regenwateropvangsystemen.

Volgens de architect kwam inspiratie voor de Stilt Studios voort uit een woningprobleem dat veel voorkomt op Bali. “Er is hier vaak sprake van vaak erfpacht met een beperkt aantal jaren. Deze situatie vereist dat we light en demontabel moeten bouwen. Het gebruikte systeem is eenvoudig in te pakken waarna het huisje elders weer kan worden opgebouwd.

De studio’s zullen in eerste instantie worden opgebouwd met behulp van een stalen frame, de architect hoopt dat een nieuwe generatie ontwerpen kan worden opgebouwd uit Cross Laminated Timber. Andere duurzame kenmerken van het ontwerp zijn er in overvloed. Met zonnepanelen op het dak om energie op te wekken, grote dakoverstekken en een ingebouwd regenwateropvangsysteem om water opnieuw te gebruiken. Brede, open deuren en grote ramen zouden ook natuurlijke luchtventilatie bevorderen. Het concept voorziet in gezinnen die hun eigen biologische voedsel verbouwen onder de gebouwen.

Bron: Dezeen Beeld: Alexis Dornier

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief