Is de stad van de toekomst verticaal?

Artikel delen

Op de afgelopen wereldtentoonstelling in Dubai, presenteerde het Italiaanse architectenbureau Luca Curci Architects een futuristische verticale stad. Het voorstel bestaat uit een reeks modulaire energie neutrale wolkenkrabbers verankerd in de oceaanbodem. De utopische stad wordt beschouwd als een volledig zelfvoorzienende nederzetting en belooft ‘gezondere levensstijlen’ voor haar bewoners.

Het Vertical City-voorstel bestaat uit een superhoog woongebouw in de kern, omringd door- en verbonden met, verschillende andere gebouwen die voorzien in openbare functies. Alle gebouwen worden opgebouwd met behulp van modulaire, geprefabriceerde elementen die zowel horizontaal als verticaal kunnen worden herhaald. De verticale stad kan zo in delen groeien.

De cilindrische gebouwen zijn voorzien van pv-panelen, de gevel wordt onderbroken door zeshoekige openingen die de circulatie van licht en lucht bevorderen. De centrale woontoren is in het ontwerp 750 meter hoog en bestaat uit 10 modulaire lagen. Elke laag bestaat uit 18 verdiepingen en bevat een mix van huizen, kantoren, winkels en andere voorzieningen voor een totaal van 25.000 mensen. In het ontwerp is rekening gehouden met 200.000 vierkante meter groen, inclusief de openbare tuin aan de bovenkant van het gebouw.

“We zullen een nieuwe manier van leven bouwen,” aldus het bureau in een persverklaring. “Duurzamer en meer verbonden met elkaar. Zonder voorsteden en met minder armoede.” Naast de 25.000 mensen die in de centrale woontoren worden ondergebracht, moet de verticale stad meer dan 100.000 mensen bedienen die naar de stad komen voor werk, school en bijvoorbeeld medische zorg in de aanliggende gebouwen. De drie halvemaanvormige gebouwen, de Moons genaamd, bieden lifestyle-voorzieningen zoals hotels, wellness- en spa-centra, sportcentra en winkelcentra.

Bron: Luca Curci Architects Beeld: Luca Curci Architects.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief