Parkeergarage van hout

Artikel delen

De Deense architectuurstudio’s Open Platform en JAJA Architects hebben een ontwerpwedstrijd gewonnen voor hun ontwerpen van de eerste volledig houten parkeergarage van Denemarken.

De garage moet een plekje krijgen in de kuststad Aarhus, wordt gebouwd van cross-laminated timber en draagt bij aan de doelstelling van de Denen om in 2050 CO2 neutraal te zijn. De garage moet een oppervlakte krijgen van ruim 19.000 vierkante meter verdeeld over zes verdiepingen. Het gebouw wordt straks omringd door groen. Ook in de hoogte omdat de garage wordt voorzien van plantenbakken die samen een verticale tuin vormen.

Het project zal zijn CO2 footprint verder verkleinen door groen vervoer aan te moedigen. Op de begane grond komen oplaadpunten, zij straks bakfietsen te huur en zijn parkeerplaatsen beschikbaar voor carpoolers.

Naast een totaal van 700 parkeerplaatsen, zal de de CLT-parkeergarage 2.000 vierkante meter openbare voorzieningen herbergen. Denk aan een fitnessruimte, een expositieruimte en horeca. Deze ruimtes bevinden zich op de begane grond en de eerste verdieping van het gebouw.

Bron en Beeld: Open Platform + JAJA Architects

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief