Toyota bouwt stad van de toekomst

Artikel delen

Aan de voet van Mount Fuji in Japan moet een moderne stad vol innovatie verrijzen. De futuristische stad van de toekomst is een ontwerp van Bjarke Ingels Group en wordt gebouwd door Toyota. De stad leunt op gedeelde mobiliteit, maakt veel gebruik van hout en is voorzien van innovatieve elektronica.

Toyota Woven City wordt gebouwd op een voormalige fabrieksterrein ter grootte van 70 hectare en bevindt zich in de stad Susono. Doelstelling is de stad van energie te voorzien door waterstof techniek van de autofabrikant. “Met de Woven City gaan we voor drie componenten die samen de infrastructuur van de stad vormen: wegen die zijn geoptimaliseerd voor geautomatiseerde voertuigen, een promenade voor micromobiliteit en een lineair park voor voetgangers. In de stad zijn alle functies aanwezig. Van wonen en sociale functies tot cultuur, werk en handel,” vertelt de architect.

Het flexibele stratennetwerk van Woven City legt de nadruk op voetgangersvriendelijke verbindingen. Wegen zijn te verdelen in drie categorieën. De primaire straat is er voor snelle bewegende voertuigen zoals de zelfrijdende Toyota e-Palette, met logistiek verkeer eronder. Vervolgens is er ruimte gereserveerd voor een recreatieve promenade voor voetgangers en voertuigen met een lage snelheid zoals de fietsen, scooter en de Toyota’s i-Walk. Ten slotte omvat het project parken waar alleen voetgangers terecht kunnen.

Toyota Woven city wordt gebouwd met hout als basismateriaal. Uiteraard ontbreken zonnepanelen niet en wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe technologie. Denk bijvoorbeeld aan artificiële intelligentie in combinatie met sensoren die wordt ingezet voor het bezorgen van boodschappen of het afvoeren van afval. Toyota doet dit graag samen met anderen en ziet de stad als een levend laboratorium voor innovatie. Via deze website wordt opgeroepen de krachten te bundelen en kunnen partijen die een bijdrage willen leveren, zich melden. De stad moet onderdak bieden aan 2000 inwoners, de bouw gaat volgend jaar van start.

Bron: BIGBeeld: Squint Opera /BIG

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief