Tuinkas op het dak

Artikel delen

In het historische centrum van Oberhausen heeft het in Berlijn gevestigde architectenbureau Kuehn Malvezzi een gebouw ontwikkeld met op het dak een kas. Het gebouw met verschillende functies is genaamd ‘Altmarktgarten Oberhausen’ en symboliseert oud en nieuw. De combinatie van baksteen en staalmateriaal verwijst naar de historische architectuur van het gebied, terwijl de kas het gebouw geschikt maakt voor stadslandbouw.

Het gebouw is gecreëerd in samenwerking met landschapsarchitecten en gesitueerd op een locatie waar eerder een grote markthal stond. De eerste vijf verdiepingen worden gebruikt als arbeidsbureau / banencentrum. De bovenste verdieping en het dak worden gebruikt door het Fraunhofer Institute for Environmental Safety and Energy Technology (UMSICHT). Een binnenplaats met een verticale tuin zorgt ervoor dat de kassen op het dak visueel worden verbonden met het bakstenen gebouw eronder. In de verticale tuin groeien klimplanten, hop, kleine struiken en bodembedekkers.

“Het gebouw past vol vertrouwen maar kalm in de historische stad,” zeiden de architecten. “De specificiteit van deze belangrijke stedelijke locatie vloeit voort uit de spanning tussen de fysicaliteit van het bakstenen gebouw en de filigraan-lichtheid van de daktuin die is gepland in samenwerking met Haas Architekten. Vanuit de regelmaat van zijn structuur vormt de kas aan elk van de drie zijden van de straat zijn eigen conclusie, die gevoelig reageert op elke context.”

Om toegang te krijgen tot de kas lopen bezoekers door de verticale tuin en een stalen trap naar het dak. De door de gemeente geëxploiteerde kas kijkt uit op het historische centrum van Oberhausen.

Bron: KUEHN MALVEZZI Beeld: Hiepler Brunier.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief