Voetbalstadion van hout

Artikel delen

In het Engelse Gloucestershire wordt een nieuwe thuishaven gebouwd voor voetbalclub Forest Green Rovers. Bijzonder feitje: het voetbalstadion is van hout. De structuur van het stadion zal koolstofneutraal of koolstofnegatief zijn en het gebouw wordt voorzien van duurzame energiesystemen.

Het stadion krijgt de naam Eco Park Stadium en bevindt zich straks in het groen van uitgestrekte weilanden. Het is voorzien van een transparant membraamdak en zal bijna volledig worden gebouwd van duurzaam geproduceerd hout. Dit geldt bijvoorbeeld voor de structuur en de dakdragers maar ook voor de zitgedeelten en de vloeren. Onderdelen die in de meeste stadions worden gefabriceerd uit beton en staal.

Het stadion is in eerste instantie klein en biedt ruimte aan 5000 toeschouwers. Uiteraard is rekening gehouden met succes. Groeit de populariteit van de Forest Green Rovers, dan kan worden uitgebreid tot 10.000 toeschouwers. De kosten van uitbreiding zijn in vergelijking met reguliere bouwmethoden een stuk lager.

“Het stadion is bijna volledig van hout. De eerste keer ter wereld dat dit gebeurt, ik ben trots om de primeur te hebben”, aldus Dale Vince, voorzitter van Forest Green Rovers. “Ongeveer driekwart van de totale koolstofimpact van een stadion is afkomstig van de bouwmaterialen. Door te bouwen met hout doen we qua foorprint een flinke stap terug en zo een flinke stap voorwaarts naar een duurzame toekomst.”

Het stadion wordt het middelpunt van Eco Park. Een gebied ter grootte van 100 hectare wat naast moderne sportfaciliteiten de ruimte biedt aan bedrijven die zich bezig houden met groene technologie.

Bron: Zaha Hadid Architects Beeld: MIR + negativ.com via Zaha Hadid Architects

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief