IKEA bouwt autovrije vestiging in hartje Wenen

Artikel delen

IKEA Oostenrijk is van plan om de ‘meest innovatieve en groene’ IKEA-winkel ter wereld te bouwen. Een autovrij, multifunctioneel complex in het hart van Wenen. De nieuwe winkel moet tevens een ‘openbaar plein’ zijn waar verschillende functies voor omwonenden en toeristen samenkomen.

De nieuwe vestiging genaamd IKEA Westbahnhof gaat een plekje krijgen op ongeveer 3 kilometer van het historische stadscentrum. Aan het einde van de belangrijkste winkelstraat in Wenen – de Mariahilferstrasse – is de nieuwe vestiging straks eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer.

De verschuiving naar een autovrije IKEA-locatie is deels ontstaan ​​uit onderzoek naar consumentengedrag. Gebruik van e-commerce neemt uiteraard toe en thuisbezorging word als prettig en gemakkelijk ervaren.
Misschien wel het belangrijkste argument: ongeveer tweederde van de inwoners van de binnenstad van Wenen heeft geen auto en geeft er de voorkeur aan om met het openbaar vervoer te gaan.

Zou dit in Nederland ook werken? Misschien wel als Ikea zich in het centrum van een grote stad bevind. Voor de huidige vestigingen die zich aan de rand van de stad bevinden en toch al vaak met de auto benaderd worden, is meteen meenemen vermoedelijk meer dan een pré.Naast het autovrije concept wordt gewerkt met duurzame materialen, energiebesparende systemen en een overvloed aan groen. Op het dak wordt een openbaar toegankelijke daktuin gerealiseerd. Het idee is 160 bomen te planten.

“De nieuwe winkel moet een iconische ontmoetingsplaats in Wenen worden”, aldus het persbericht van IKEA. “IKEA Vienna Westbahnhof wordt de meest unieke en groene IKEA-winkel. Uitnodigend, opmerkelijk en een mijlpaal.”

Bron: querkraft Beeld: IKEA

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief