Urban farming in een boom

Artikel delen

In een poging om een ​​revolutie in de landbouw teweeg te brengen, heeft innovatiestudio Framlab ‘Glasir’ voorgesteld. Een community-based systeem voor stadslandbouw dat de flexibiliteit van modulariteit combineert met aeroponics. Aeroponics is het proces van het kweken van planten in een lucht- of mistklimaat. Urban farming in een boom.

Het ruimtebesparende conceptuele ontwerp groeit verticaal en kan worden geïnstalleerd in zelfs de dichtste stedelijke gebieden. Het verticale landbouwvoorstel wordt voorzien van slimme technologie, sensoren en duurzame systemen zoals zonnepanelen om de productie te optimaliseren en de CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Het project werd bedacht als reactie op schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie dat de helft van de wereldbevolking in 2025 in gebieden met wateroverlast zal wonen. Om de waterslurpende en landintensieve processen van de traditionele landbouw in te dammen, werd Glasir ontwikkeld als een alternatieve vorm van landbouw waarmee buurten het hele jaar door worden voorzien van lokale betaalbare producten.

De basiscomponenten voor een Glasir-systeem – vernoemd naar een legendarische en bovennatuurlijke boom uit de Noorse mythologie – bestaan ​​uit tien basismodules: vijf groeimodules, drie productiemodules en twee toegangsmodules. De modules zijn onderling met elkaar verbonden en voorzien elkaar van informatie. Omgevingssensoren volgen en evalueren locatieomstandigheden zoals temperatuur, wind en zonnekracht. Het systeem kan in verschillende configuraties worden samengesteld om te voldoen aan de behoeften van de gemeenschap die het bedient.

Naast het gebruik van een water-efficiënte groeimethode, vermindert Glasir zijn impact op het milieu met licht-doorschijnende zonnecellen die voorzien in elektriciteitsbehoefte. Een opvangsysteem voor regenwater slaat water op, zuivert het en stuurt het vervolgens door voor irrigatie in de productiemodules. De buitenkant van de modules worden gecoat met titaniumoxide om vervuilende lucht te reinigen.

Bron + Beeld: Framlab

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief