“Mijn grootste zorg is de toevoer van materialen” #debouwgaatdoor

Artikel delen

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de bouw? Op veel bouwplaatsen wordt hard doorgewerkt. In Vleuten is John Duits van het gelijknamige bouwbedrijf samen met zijn collega gewoon aan het werk met de bouw van een nieuwbouwwoning. In Akersloot is Steven Aafjes aan de slag met een badkamer.

Tekst: Herman Grendelman

“Zolang ik van de overheid mag werken blijf ik werken en kan ik gelukkig ook doorwerken,” vertelt Duits. “We zijn met z’n tweeën op de bouwplaats dus met de standaard voorzorgsmaatregelen kunnen we voort.” Bij renovatieklussen die Duits ook heeft lopen is het net iets anders. “Klanten met verkoudheidsklachten moet ik afzeggen, maar dat is nog niet gebeurt. Ook voor hemzelf geldt het protocol dat hij niet aan de slag gaat mocht een verkoudheidje zich voordoen. “Gelukkig is dit niet het geval.” Ook Aafjes voelt zich gezond en dat geldt ook voor zijn klanten. “De planning zit nog ramvol, hoop dat het zo mag blijven.”

Materialen

Grootste zorg voor Duits is de aanlevering van materialen. “Bij de bouwmarkten en groothandels zijn heel duidelijk maatregelen genomen. Afstand houden van afhaalbalies, bij sommigen kom je niet binnen maar geef je buiten een bestelling op en word het bij je gebracht. De toevoer van materialen is op dit moment mijn grootste zorg. Als fabrieken dichtgaan kunnen we naar de bouw komen, maar zonder materiaal kan ik geen huis bouwen.” Ook is het natuurlijk afwachten of onderaannemers niet ziek worden. “Je kan zelf fit zijn, maar als je onderaannemer dat niet is loop je toch vertraging op.”

Badkamer renoveren

In Akersloot is Steven Aafjes van Decor@Afjes bezig met het renoveren van een badkamer. “Vooralsnog ben ik aan het werk en merk ik er persoonlijk weinig van. De mensen zijn gewoon thuis, wel op gepaste afstand hoor. Ik neem van tevoren met de mensen door hoe we te werk gaan. Dan is het ook niet raar of onwennig dat je op anderhalve meter van elkaar de koffie drinkt.” John Duits schaft met z’n tweeën in de keet. “Het enige wat je kan doen is aan weerskanten van de tafel gaan zitten. Laten we hopen dat we met deze maatregelen voort kunnen. Ik ben positief, schouders eronder en bouwen.”