Huis met moestuin 2.0

Artikel delen

Creatie van een afvalvrij en 100% zelfvoorzienend huis; dat is het idee achter het Green Concept House. Een concept van het in Shanghai gevestigde YANG Design. Green Concept house is een futuristisch concept dat leunt op duurzame techniek.

Beeld: Yang Design

Het huisje werd samen met 9 andere innovatieve ideeën gepresenteerd op het Chinese House Vision. Een jaarlijks evenement in Beijing dat architecten uitnodigt om na te denken over futuristische woon concepten waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologie. Green Concept House maakt gebruik van verschillende hightech systemen die samen zorgen voor water, licht en energie voor het kweken van planten door het hele huis.

Net als de andere prototypes was het ontwerp een samenwerking tussen architecten en toonaangevende techbedrijven uit verschillende branches zoals energie, logistiek en artificiële intelligentie. Green Concept House beslaat ruim 400 vierkante meter en combineert biologische voedselproductie met een zelfvoorzienende leefomgeving.

Beeld: Yang Design

Fruit, groenten en kruiden moeten op verschillende plekken in het het huis verbouwd kunnen worden. Planten worden gevoed door duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie en de voortgang moet voor de bewoner te volgen zijn via een app op de smartphone.

Beeld: Yang Design

Is de groente gereed om geoogst te worden of kan fruit worden geplukt, dan laat de app het weten. Ook als extra aandacht nodig is of onjuiste omstandigheden zich voordoen dan moet de app dit laten weten aan de bewoner.

Beeld: Yang Design

Voorlopig is het een concept maar het idee van stadslandbouw waarbij groenten en fruit met behulp van techniek thuis worden geteeld en geoogst: de moestuin 2.0 lijkt me geen fata morgana, maar een idee waar toekomst in zit.

Bron: Arch Daily Beeld: Yang Design

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief