Slimme kubus in Berlijn

Artikel delen

In het hart van Berlijn is Cube voltooid. Een opvallend kantoor ontworpen door het Deense 3XN dat is voorzien van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en design. Het gebouw werd vorige maand geopend en is met een bijzonder vormgegeven en reflecterende gevel een echte eyecatcher.

Beeld: Adam Mørk- 3XN

Het gebouw is ontworpen met slimme zelflerende techniek die op basis van gebruikersgedrag zorgt voor zeer efficiënt energiegebruik. De buitenkant is omwikkelt met reflecterende beglazing waarin de omgeving wordt gespiegeld, terwijl natuurlijk licht in het gebouw wordt toegelaten zonder de privacy in gevaar te brengen. Ramen vanaf de vloer tot het plafond bieden gebruikers van het kantoor een prachtig uitzicht over de stad.

Beeld: Adam Mørk- 3XN

De reflecterende prismatische gevel is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar biedt ook mogelijkheden voor buitenterrassen op alle niveaus. Het dak is voorzien van een ruim dakterras. De kubus bestaat uit 10 verdiepingen met flexibele kantoorruimte voor meerdere huurders.

Beeld: Adam Mørk- 3XN

Als een “slim gebouw” zorgt Cube Berlin voor een grotere interactiviteit tussen gebruikers en het gebouw. Informatie over bijvoorbeeld energieverbruik, energiestromen en andere ‘operationele’ informatie van het gebouw wordt opgeslagen op een server. Gebruikers van het gebouw kunnen middels een app communiceren met het systeem door op afstand functies te bedienen en te communiceren over toegangscontrole, verwarming, koeling, onderhoudsbehoefte, energievoorziening, kamer- en parkeerreserveringen het opladen van elektrische auto’s etc.

Beeld: Adam Mørk- 3XN

“Op deze manier gaan het gebouw en haar gebruikers een samenspel aan waarbij beiden van elkaar leren,” aldus de architecten. “Het gebouw leert zich aan te passen aan de voorkeuren van zijn gebruikers, terwijl de gebruikers de instellingen van het gebouw kunnen regelen en aanpassen aan hun wensen en behoeften.”

Bron: 3XN Beeld: Adam Mørk- 3XN

Beeld: Adam Mørk- 3XN

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief