Tiny Bauhaus

Artikel delen

Begin vorige eeuw werd de Bauhaus-beweging opgericht door Walter Gropius. Precies honderd jaar later neemt 3D-printplatform Aectual samen met DUS-architecten het initiatief om de beweging nieuw leven in te blazen en een Tiny Bauhaus-gebouw te creëren. De modernste printtechnieken zorgen ervoor dat productiesnelheid wordt gecombineerd met maatwerk.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Aectual vertaalt de uitgangspunten van Bauhaus naar de 21e eeuw. De 3D-geprinte vorm volgt de functie. Het ontwerp van DUS architecten lijkt op een gesamtkunstwerk, gemaakt met hulp van de intelligentie van 3D-printen. De luifels en zitplaatsen worden al in het ontwerpproces geïntegreerd als onderdeel van de geprinte constructie. Draagconstructie en functionele elementen zijn één.
Bauhaus heeft innovatie en het gebruik van moderne materialen altijd aangemoedigd. Inmiddels kunnen ook gerecyclede bio-plastics worden toegevoegd aan het grote arsenaal bouwproducten, dat er al is. Hans Vermeulen, CEO van Aectual zegt: “Het materiaal, waarmee de constructies worden geprint, kan zich aanpassen aan elke kleur, is verkrijgbaar in veel texturen en is volledig recyclebaar.”

Geometrie of niet?

Bauhaus-ontwerpers concentreerden zich altijd op het gebruik van geometrieën, die gemakkelijk kunnen worden gereproduceerd. Maar met deze printers kan vrijwel elk ontwerp digitaal worden aangepast en eenvoudig in 3D worden afgedrukt. Hierdoor wordt het ontwerp democratischer en de creativiteit verder aangemoedigd. Bauhaus leidde ooit tot modernisering van architectuur, standaardisatie en massaproductie. “En nu gaan we een nieuw tijdperk in en bieden we op maat gemaakte massaproductie aan”, vult Hans Vermeulen aan.
Aectual stelt architecten, zoals DUS, in staat om echt op maat gemaakte ontwerpen te creëren. Het printplatform voorziet in ‘architectural playlists’, 3D-geprinte architectonische elementen die aanpasbaar zijn en on-demand zijn te produceren. Het software platform faciliteert het digitale ontwerp, de engineering en de bouw van het hele project. Een naadloze samenwerking tussen architect, fabrikant en klant in de geest van Bauhaus. Vermeulen: “Het is wel iets anders dan grote printers die alleen de ruwe constructiewanden produceren. De geavanceerde ontwerp- en bouwtechnologie levert verfijnde gebouwen op om echt in te leven.”

Bio-plastics

Aectual maakt gebruik van diverse kunststoffen, op basis van plantaardige materialen of gerecycled plastic. Hedwig Heinsman, Co-founder & CCO, legt uit hoe de materialen worden gekozen: “Afhankelijk van het soort product en de eisen bepalen we het type materiaal. Is het product bedoeld voor interieur of exterieur? Zijn er eisen aan de UV-bestendigheid of brandveiligheid? Allemaal zaken waarmee we rekening houden.”
Materialen worden ook gecombineerd. Bij de vloeren worden bijvoorbeeld geprinte patronen van bio plastic ingevuld met terrazzo. Zo ontstaat een eindproduct waar beide materialen iets toevoegen aan elkaar. Hedwig: “Ook printen we mallen voor betonnen elementen, waarbij je dus de voordelen van printen hebt. Je kunt bijzondere vormen maken, de mal is recyclebaar en de productie is snel. Dit combineer je met de voordelen van regulier beton. De constructieve elementen krijgen direct een mooie afwerking door de hoogwaardig geprinte mal.”
De materialen zijn ontwikkeld om een hoogwaardige afwerking te realiseren, die echt iets nieuws biedt. “De kunststof materialen hebben, gecombineerd met de bijzondere vormentaal van het printen, echt een eigen nieuwe kwaliteit.” Je kan dus betonnen kolommen maken met deze 3D printmal-techniek, maar ook bio-plastic interieurpanelen, gerecycled afvalplastic gevelbekleding en ga zo maar door.

 

 

Wat kunnen we leren van Tiny Bauhaus?

“Laten we samen het nieuwe gebouw van de toekomst creëren. Dat moet alles zijn in één vorm: architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst”, zei Walter Gropius, oprichter van Bauhaus (1919). Honderd jaar later stappen Aectual en DUS architecten in zijn voetsporen. Met behulp van 3D-print technieken is echter veel meer mogelijk dan destijds. Ik ben benieuwd of we binnenkort de organische ontwerpen van Gaudi uit een printer zien komen. Blijf ze volgen!

 

Over DUS Architecten en Aectual

DUS Architecten creëert bijzondere architectuur, door te focussen op technologische innovatie, maatwerk, ontwerp en de leefgemeenschap. “Met onze ontwerpen bouwen we samenwerking en oplossingen met grote impact voor onze planeet.”
Meer informatie: www.houseofdus.com.

Aectual wil bijdragen aan democratisch ontwerpen van gebouwen door middel van 3D-printen. Het bedrijf faciliteert een digitaal platform en een 3D-printfabriek, die architectonische elementen produceert zoals vloeren, gevels en trappen.
Meer informatie: www.aectual.com

Tiny Bauhaus bezocht onder meer: Barcelona, Boedapest, Wenen, Parijs en Rotterdam.
Meer informatie: http://stage.germany.travel/en/ms/tiny-bauhaus/tiny-bauhaus.html