“Wij zijn de parel in Europa” #debouwgaatdoor

Artikel delen

Omdat in Nederland de bouw tijdens de corona-crisis doorgaat, zijn internationaal opererende leveranciers in Nederland ineens “het pareltje” van het concern in Europa. Zo ook Unilin Insulation, behorende tot de Unilin Groep, die PIR isolatieplaten en zelfdragende dakelementen produceert. “Met onze corona-proof fabriek blijven wij gewoon door produceren en leveren”, vertelt commercieel directeur Leon de Kok van Unilin Insulation in Nederland desgevraagd.

Unilin heeft fabrieken in heel Europa, en dus ook in landen met een volledige lockdown die ook voor de bouw geldt, anders dan de intelligente lockdown in Nederland. “Zoals in Ierland waar we een grote fabriek hebben staan. Daar zijn medewerkers naar huis gestuurd, en voor hen geldt niet zo’n mooie regeling als in Nederland met het doorbetalen van het salaris.”

Versnel opstarten

Daarnaast is in andere landen, zoals Groot-Brittannië en België, verwarring of de bouw nu wel of niet stil moet liggen, vertelt De Kok. “In België bijvoorbeeld zijn bouwbedrijven gestopt met bouwen, maar na 2 weken bedachten ze ineens: ‘moesten we eigenlijk wel stoppen?’ Dus is de bouw geleidelijk weer opgestart. Dat betekent voor Unillin dat je eerst de fabrieken – we hebben er twee in België – moest terugsizen en vervolgens weer versneld moet opstarten omdat de vraag ineens aantrekt.”

Parel

Nederland is daarmee voor de belangrijkste landen waar Unilin actief is een grote uitzondering. De Kok: “We zijn de parel in Europa, wij kunnen op dit moment ongehinderd door. Dat wil zeggen: we hebben nu nog geen uitval van projecten gehad. Over het algemeen schampen we qua productie en transport net langs iedereen heen. Onze producten kunnen we naar bouwplaatsen transporteren en aan de rand ervan afleveren, waarna ze conform het protocol veilig werken kunnen worden gebruikt door bouwbedrijven.”

Productie

En qua productie heeft Unilin Insulation in Nederland de fabriek corona-proof gemaakt, zoals te zien is op bijgaand filmpje dat het bedrijf heeft gemaakt.

Renovatie

Zorgen zijn er wel, zoals in de renovatiesector, want hier merkt De Kok wel dat Unilins dakelementen en isolatieplaten minder kunnen worden toegepast. “Dan gaat het om renovaties in bewoonde toestand. Als bewoners niet naar wisselwoningen gaan, dan kunnen we niet deze werkzaamheden uitvoeren. Tenzij het kan via de buitenkant, dus over bestaande dakbedekking heen. Maar dat moet ook maar kunnen en meestal is daar eerder al niet toe besloten omdat het dak daar technisch niet goed genoeg voor is. Je kunt nu niet zeggen dat dit alsnog gedaan moet worden vanwege de corona-crisis.”

Intelligente uitstap uit lockdown

Andere zorgen zijn er ook bij Unilin meer op de langere termijn. “Want hoe langer dit duurt, des te minder vertrouwen is er bij financiers en beleggers. De bouw is gebaseerd op vertrouwen. Lopende projecten worden wel afgemaakt, maar nieuwe projecten verschoven in de tijd. Die kloof moet er dus niet komen. Daar kan de overheid wel bij helpen, zoals door EIB is geopperd via een woonfonds. Daarbij wordt de overheid zelf eigenaar wordt van nieuwbouwprojecten. Maar we zadelen onze overheid inmiddels wel op met heel veel vangnetten. Dit zou echt een laatste redmiddel moeten zijn. We hebben een intelligente lockdown, laten we ook een intelligente uitstap daaruit kunnen creëren.”

Grondstoffen

Wat betreft de grondstoffen haalt Unilin veel op vanuit de bouw zelf. “We gebruiken veel spaanplaat, die voor 95% uit gerecycled hout bestaat. En dat hout komt weer uit de sloop van oude gebouwen, dus als die cirkel blijft draaien, hebben wij geen probleem. En PIR-isolatiemateriaal is een aardolie gerelateerd product, en dat wordt nog volop verhandeld.”

Virtueel gesprekken voeren

Wel bijzonder is de verkoopgesprekken die De Kok en zijn commerciele medewerkers met klanten voeren. “Wij bezoeken nu natuurlijk geen bedrijven, dus alles gaat virtueel, niet per telefoon maar via Microsoft Teams. Dan kun je elkaar wel zien en dat werkt toch fijner. En we kunnen ook gewoon presentaties laten zien”, aldus De Kok.