Origami dak in Japan

Artikel delen

Toen het in Tokio gevestigde architectenbureau UENOA de opdracht kreeg om een nieuw kantoorgebouw te ontwerpen voor een fabrikant van schroeven, vroeg de klant om iets speciaals toe te voegen wat de schoonheid van houtbouw liet zien. De architecten gingen de uitdaging aan door te experimenteren met nieuwe manieren om panelen van CLT te gebruiken. Het resultaat is een ‘origami dak’ dat op vier punten de grond raakt.

Het nieuwe kantor wordt gebouwd ten noorden beslaat 834 vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen. De begane grond van het zeshoekige gebouw is opgedeeld in ruimtes voor verschillende functies. Waaronder vergaderruimtes, kantoren en opslagfaciliteiten. De tweede verdieping heeft geen scheidingswanden en bestaat uit een open kantoor, vergaderruimten en een researchlab.

Hoogtepunt van het project is natuurlijk het enorme gevouwen dak met zichtbare spanten. De architecten hebben de structuur gerealiseerd door platte gelamineerde spanten met een breedte van 105 millimeter – de typische maat voor hout dat wordt gebruikt in Japanse huizen – te verbinden met driehoekige CLT-panelen. Door het gebruik van CLT konden de architecten profiteren van tijdbesparende prefabricage. De zware CLT-panelen die voor het dak worden gebruikt, zijn ook gebruikt als scheidingswanden voor het dragen van verticale belastingen op de begane grond.

Bron: UENOA Beeld: Hiroyuki Hirai / UENOAGratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief