Drijvend huis uit de 3D printer in 48 uur gebouwd

Artikel delen

Eind deze maand wordt het eerste 3D-geprinte huis in Tsjechië opgeleverd. Het drijvende huisje genaamd Prvok, is te bouwen in slechts 48 uur. Een voorbeeld voor waterrijk Nederland?

Door: Herman Grendelman Beeld: Prvok


Het huisje wordt voorzien van zoveel mogelijk zelfvoorzienende groene technologie. Waaronder een recirculatiedouche, een groendak en waterreservoirs. Het project is een samenwerking tussen een beeldhouwer en een groot bouwbedrijf.

Volgens de ontwikkelaars word het huis zeven keer sneller gebouwd dan een conventioneel huis. “Hierdoor wordt in vergelijking met een normaal gebouw tot 50% bespaard op de bouwkosten, terwijl tegelijkertijd het bouwafval en de CO2-uitstoot met ongeveer 20% worden verminderd.” Het huis wordt geprint met een geavanceerde robotarm die 15 centimeter per seconde beweegt. Om de structuur te creëren wordt gewerkt met een speciaal ontwikkeld betonmengsel. Dit mengsel is verrijkt met nano-polypropyleenvezels, weekmakers en een hardingsversneller.

Het huisje maakt gebruik van een pontonanker om te blijven drijven, maar er wordt ook een versie ontwikkeld voor op het land. Een huisje geschikt voor permanente langdurige bewoning op het platteland of in de stad. Het woonoppervlak is 43 m2 groot en beslaat drie kamers: een slaapkamer, een badkamer en een gecombineerde woonkamer / keuken. De renders van het ontwerp hebben een aanzienlijk groendak en enorme patrijspoorten. Een zichtbare betonnen buitenkant en houten vloeren maken het helemaal af.

Volgens beeldhouwer Michal Trpak kan het huisje aan het einde van de levensloop eenvoudig worden vernietigd, waarna het materiaal opnieuw kan worden gebruikt voor het printen van een nieuw huisje wat elders weer wordt opgebouwd. De ontwikkelaars hopen dat het Prvok-huis inspireert tot meer toegankelijke en betaalbare huisvestingsmogelijkheden in heel Tsjechië.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief