Hangende tuinen boven de Seine

Artikel delen

Het Parijse Rescubika ontwierp een bijzondere voetgangersbrug over de Seine die de Franse hoofdstad doorkruist. De brug is geïnspireerd op de hangende tuinen van Babylon en op meerdere niveaus voorzien van groen. Van bomen tot hangende plantenbakken en een centrale waterval: een brug op papier die hopelijk snel gebouwd mag worden.

Beeld: Rescubika

Bron + beeld: Rescubika

Het ontwerpvoorstel strekt zich uit over de Seine en verbindt de ‘Esplanade Pierre Vidal-Naquet’ op de linkeroever, met het 14 hectare grote park ‘Bercy’ aan de rechterkant. De studio ontwierp de brug als onderdeel van een campagne om het gebied nieuw leven in te blazen. Daarnaast moet het stedelijke verfraaiing bieden voor een groot aan inwoners, beschikbaar voor alle lagen van de bevolking.

Beeld: Rescubika

“Dit project heeft tot doel de mogelijkheid van een sterke stadsingang in de vorm van een hangend landschap te onderzoeken,” legt het bureau uit. “De Babylon-brug is een positieve visie op de stad van morgen. Minder chaotisch en vernietigend dan die van gisteren. We willen de gebruiker laten wandelen en ontspannen. Het is een participerende en positieve architectuur.”

Beeld: Rescubika

Met zijn hangende tuinen en de geluidsbuffer die wordt gecreëerd door de centrale waterval, is de brug als een tegengif voor het leven in de stad. De brug biedt zich aan als toevluchtsoord tegen stadslawaai en vervuiling. Een grote luifel biedt schaduw en ondersteuning bieden aan duizenden hangende potplanten. Zitjes moeten bezoekers uitnodigen de brug te gebruiken als ontmoetingsplek of plek om bijvoorbeeld te lunchen.

Beeld: Rescubika

Beeld: Rescubika

Beeld: Rescubika

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief