Kwaliteit is meer dan klantwens

Artikel delen

‘Kwaliteit is voldoen aan de eisen die de klant stelt’, is al decennia het adagium. Maar kwaliteit is tegenwoordig veel meer dan dat. Denk aan de aanvullende eisen op het gebied van milieu, energie, circulariteit en gezondheid. En in de toekomst de strenge kwaliteitsborging onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. “Wij proberen altijd dicht bij de klant te blijven, door veel bouwplaatsen te bezoeken. Dan hoor je wat er speelt”, zegt Hans Spoormakers, Hoofd Kwaliteit bij Weber Beamix. BouwTotaal sprake hem samen met Manager R&D, Jan Blaakmeer, over de uitdagingen waar toeleveranciers in de bouw voor staan in het huidige speelveld.

Aanbrengen vloeibare zandcementvloer met nieuwe pomptruck van Weber.

Tekst: ing. Frank de Groot

“Kwaliteit is ook het leveren van een constante prestatie. Klanten moeten zeker weten dat ze de kwaliteit krijgen die ze vragen. Altijd. Dat betekent constant meten, terugkoppelen en verbeteren. Kwaliteit moet bevochten worden. Inmiddels leveren we 80 procent van onze

In 2019 openden Weber Beamix en BAM Infra de eerste industriële en commerciële productielocatie in Europa voor 3D printen.

producten met KOMO-certificaat”, zegt Jan Blaakmeer van Weber Beamix. Het bedrijf maakt sinds 2008 deel uit van grootmacht Saint-Gobain en levert sinds 1965 een breed scala aan cementgebonden producten voor de ruw- en afbouwsector. Bekend is het bedrijf van de metsel-, voeg-, doorstrijk- en lijmmortels. Denk ook aan alle soorten betonmortels, spuitbeton en zelfs beton voor 3D printen. En (tegel)lijmen, dekvloeren, stucmortels, egalisaties, hulpstoffen en producten voor waterdichting en reparatie.
Het omvangrijke leveringsprogramma stelt gelijk ook grote uitdagingen aan de kwaliteitsbewaking binnen het bedrijf. “Het gaat nooit om één kwaliteitseis, maar eisen op vele gebieden. Dat betekent voor ons continu bijblijven en in contact blijven met de praktijk”, zegt Jan Blaakmeer. “We hebben productmanagers en projectbegeleiders, die klanten begeleiden en projecten bezoeken. Op basis van ervaringen in de bouw kunnen we producten verder verbeteren of nieuwe producten ontwikkelen.”

Nog een innovatie: de Profielsteller van Weber Beamix.

Milieuprestatie

De milieuprestatie van producten wordt de laatste jaren steeds belangrijker. Nog verder gaan de zeventien Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. “Wij kijken continu hoe we de milieubelasting van onze producten kunnen verminderen. Zowel op het gebied van CO2-uitstoot als de footprint die we achterlaten op deze aarde. Alle reststoffen die tijdens de productie ontstaan, zoals afgekeurde mortels en restmateriaal, worden weer gebruikt in de productie. Restmortel die overblijft in onze silo’s en pomptrucks, komt ook weer terug. En we kijken constant hoe we het energiegebruik tijdens de productie kunnen verlagen”, aldus Blaakmeer.
Hans Spoormakers noemt de verpakkingen: een belangrijk onderdeel van de geleverde producten. “Inmiddels bestaan onze emmertjes en cans uit 100% gerecycled plastic en hebben we jaren geleden zakken geïntroduceerd die voor 50% uit gerecycled plastic bestaan. Uiteindelijk streven we naar meer. Van recyclebare verpakkingen is het een kleine stap naar circulair bouwen: tegenwoordig een hot item in de bouw. Hoe verhouden mortels en lijmen zich tot circulariteit? Producten zijn na gebruik van mortels en lijmen namelijk veelal niet meer demonteerbaar voor hergebruik of recycling. “Zo zwart-wit is het niet”, reageert Jan Blaakmeer. “Duurzaam bouwen – in de zin van lange levensduur – is ook een milieuprestatie. Je kunt beter een constructie neerzetten die 30 tot 50 jaar – of nog langer – meegaat, dan een constructie die na 20 jaar demonteerbaar is en waarbij blijkt dat veel vrijkomende producten niet meer herbruikbaar zijn. Denk aan producten die zijn achterhaald door nieuwe technologie of waar dan geen vraag meer naar is. Ik zeg niet dat we dus niet demontabel moeten bouwen, maar de milieuprestatie gaat verder dan dat.”

Innovatief

‘Kwaliteit betekent ook innovatie”, zegt Blaakmeer. “Zoals onze pomptrucks waarmee snel en eenvoudig kant-en-klare vloermortel op de gietplek kan worden geleverd. Een service die garant staat voor minder afval op de bouwplaats en bovendien van begin tot eind vakkundig wordt begeleid door een ervaren operator.”
Een volgende innovatie is de nieuwe Weber Beamix Profielsteller, waarover in BouwTotaal al enige artikelen zijn gepubliceerd. Deze vinding maakt het stellen en optoppen van metselprofielen sneller en veiliger voor aannemers, steigerbouwers, timmermannen en metselaars. De profielsteller is geschikt voor hoek-, tussen- en gekoppelde profielen bij zowel doorstrijkwerk als traditioneel metselwerk. Een voordeel van de profielsteller is dat je deze tijdelijk kan wegnemen of even kunt wegkantelen, zodat je overal bij kunt met de voegroller. Ook het optoppen verloopt eenvoudig.
Een andere noviteit is de vloeibare zandcementvloer. “Deze kan ook met een pomptruck en een bulkwagen van Weber naar de locatie worden gebracht. Het zorgt voor betere arbeidsomstandigheden, een snellere bouwtijd en het materiaal is uitermate geschikt voor natte ruimten.”

3D betonprinten

De grootste innovatie is ongetwijfeld het 3D betonprinten. Met de opening in januari 2019 van de eerste industriële en commerciële productielocatie in Europa hebben Weber Beamix en BAM Infra het voortouw genomen en de technologie in een stroomversnelling gebracht. “Na de eerste 3D geprinte brug in Gemert lopen er inmiddels verschillende projecten. Zo is het huizenproject Milestone in volle gang en staan er een viertal bruggen voor Noord-Holland op stapel. Geprinte objecten vinden inmiddels ook zijn weg naar meer praktische toepassingen, zoals boombakken bij het nieuwe NS-station Driebergen-Zeist”, zegt Spoormakers.
Volgens Jan Blaakmeer ontleent de mortel die Weber Beamix heeft ontwikkeld, zijn printbaarheid aan zijn specifieke thixotropische eigenschappen: “Wanneer je energie aan de mortel toevoegt door mengen of pompen, ontstaat er een vloeibare massa. Zodra je daar echter mee stopt, wordt de mortel stijf en kan hij een bepaalde belasting dragen. Inmiddels gebruiken we onze derde generatie 3D mortel die valt in de sterkteklasse C55-67. Door in het proces de laag die wordt geprint een beetje in de voorgaande laag te drukken, vloeien beide lagen samen tot een monolithisch geheel.”
Beide heren besluiten: “Iedere dag hoor en lees je in het nieuws over het gebrek aan tijd, bouwmaterialen en personeel. We lopen langzamerhand tegen de grenzen aan van wat fysiek mogelijk is. We zullen met z’n allen op een andere manier moeten gaan bouwen. Eén van de oplossingen is automatisering en robotisering. Door optimaal te ontwerpen en printen, is bovendien minder materiaal nodig vergeleken met traditioneel geproduceerde bruggen met bekistingen. De 3D-printtechnologie heeft de potentie om betaalbaarder, sneller, duurzamer en vormvrijer te kunnen bouwen. ‘Voorsprong door oorsprong’, is dan ook onze leuze.”