Casa Naomin: natuurhuisje in Guanajuato

Artikel delen

Diep in de bossen van Santa rosa de lima (Guanajuato, Mexico) vind je deze bijzondere woning met haar aparte vorm. Het huisje is vooral rond en het dak loopt naadloos over in de gevel. Vrijwilligers legden steen voor steen met liefde en aandacht precies op de goede plek, geïnspireerd door architect Varun Thautam uit India, die het geweldig vindt om met aarden bouwmaterialen te werken.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

De bezielde ontwerper legt uit hoe dat werkt: “Werken met de aarde is voor mij een diep spiritueel proces. Ik zie geen onderscheid tussen kunst, werk, meditatie en educatie terwijl ik met de aarde werk. Ik hou van reizen, leren, bouwen en lesgeven. En zoek manieren om mensen de mogelijkheid te bieden zinvol voor zichzelf te creëren en te bouwen.”
Varun wil traditionele culturen en bouwmethoden los maken van de lokale context en toepassen in de moderne tijd. “Leer van de traditionele manieren van bouwen, zodanig dat je een echt, fris en duurzaam ontwerp bereikt. Dan krijg je unieke, comfortabele, kosteneffectieve ruimten, die zijn afgestemd op de ritmes, vormen, processen en cycli van de natuur.”

Vrijwilligers en ervaren moddermetselaar

De ontwerpbenadering is het resultaat van jarenlange observatie van mieren en vogels, die hun leefgebied bouwen. Het einddoel is een voordelige hut voor Casa Naomin, een bescheiden door een familie gerunde yogaschool.
De natuurarchitect wil de natuurlijke rondingen van menselijke beweging en ruimtegebruik benutten. Op minder dan 30 m2 moeten vijf tot zes personen kunnen leven. Om de kosten te verlagen wordt het project zo ontworpen, dat het kan worden gebouwd met onervaren vrijwilligers.
Het grootste deel van de cabin moet binnen een week worden gebouwd. Het enige dat de toekomstige eigenaren zelf hoeven te doen, is de groep deelnemers ontvangen en hen eten en gastvrijheid bieden tijdens de week van de workshop. De ervaring van de architect als moddermetselaar en trainer wordt ingezet om onervaren deelnemers te begeleiden bij het bouwen van de complexe ronde vorm.

Handgemaakte bakstenen met liefde verwerkt

Handgemaakte bakstenen hebben een lichte variatie in dikte en grootte vanwege de ongelijke krimp en het niveau van bakken in de oven. Dat is een extra uitdaging bij de verwerking van stenen in een ronde vorm. Eerst wordt aandacht besteed aan de selectie van de juiste steen met begrip voor de positie en de hoek ervan. “We kijken ook naar de lichaamshouding om de exacte hoeveelheid druk uit te oefenen die nodig is om de steen op de juiste plaats uit te lijnen.”
Na verloop van tijd neemt de vereiste aandacht bij het verwerken af en komt de geest in een meditatief ritme. In deze toestand wordt het lichaam niet moe, zelfs niet voor een persoon die niet gewend is aan het zware werk van het bouwen. “Iedere vrijwilliger ontwikkelt een persoonlijke metsel methode. Hiermee bereikt de amateur een voordeel ten opzichte van een professional. Strengheid, discipline of zelfs verworven vaardigheden zijn niet noodzakelijk.”

Gepassioneerd samenwerken

Na een paar dagen begint iedereen moeiteloos te werken binnen het metselteam. De behoefte van een teamgenoot wordt begrepen met weinig communicatie. In het typische team van drie levert de eerste de juiste steen en observeert de bocht van een afstand. De tweede past de juiste hoeveelheid mortel toe aan de rechterkant, terwijl de plaatsing van de steenrichting zijdelings wordt bekeken. De derde plaatst de steen op zijn plaats met de juiste druk en observeert en perfectioneert de plaatsing met behulp van de andere twee. “Alle drie de leden moeten diep verbonden zijn met de curve voor elke steen. Werken in een team wordt een genot.”
De architect-trainer bewaakt en orkestreert continu de precisie, binnen de toelaatbare veiligheidslimieten. Gemeenschapsvorming is hier geen compromis van rationele verschillen, maar eerder een product van collectieve intuïtie. “We hebben veel te leren van traditionele samenlevingen, alles wordt gedaan in een behoorlijk tempo, gemaakt om lang mee te gaan en uitgevoerd met zorg, respect en liefde.”

Bron: Varun Thautam en Casa Naomin

Wat kunnen we leren van Varun Thautam?

Varun Thautam maakt oude bouwtechnieken beschikbaar voor nieuwe constructies. In plaats van een hoge bouwsnelheid, maximale prefabricage en uitgekiende kwaliteitsystemen kiest de architect-trainer voor een bijna meditatieve bouw aanpak. Door steen voor steen te positioneren en de juiste druk aan te brengen ontstaat een natuurlijk metsel ritme. Het resultaat mag er zijn.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief