Innovatie op het dak in Zwitserland

Artikel delen

‘De woningen van de toekomst worden gebouwd met robots’- dat is het verhaal dat DFAB HOUSE vertelt. Een experimenteel “huis” in de Zwitserse gemeente Dübendorf. Het huisje is geplaatst op het R&D centrum van NEST en dient als showroom voor slimme techniek en robotica.

Bron + beeld: ETH Zurich

Onderzoekers van acht lectoraten aan de ETH Zürich werkten samen met industriële partners om DFAB HOUSE niet alleen digitaal te plannen, maar ook bewoonbaar te maken voor academische gasten en bezoekende wetenschappers. De innovatieve constructie heeft een buitenaards interieurlandschap gecreëerd. Het wordt gekenmerkt door gewelfde muren en een golvend betonnen plafond gegoten in 3D-geprinte bekisting.

De begane grond waar de meeste gemeenschappelijke ruimtes zich bevinden, is voornamelijk gebouwd van beton. Terwijl de twee bovenste woonverdiepingen worden gekenmerkt door houten kozijnen gemaakt door bouwrobots. Naast een domoticasysteem dat al het energieverbruik coördineert, profiteren gasten ook van een intelligent inbraakbeveiligingssysteem, geautomatiseerde verblindings- en zonweringsopties en intelligente huishoudelijke apparaten.

“Het architectonische potentieel van digitale fabricagetechniek is enorm”, zegt Matthias Kohler, ETH-hoogleraar Architectuur. “Helaas worden deze technologieën nog nauwelijks gebruikt op bouwplaatsen. Met het DFAB HOUSE kunnen we nieuwe technologieën samen met de industrie testen en zo de overgang van onderzoek naar praktijk versnellen.”

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief