Op kantoor in de zeecontainer

Artikel delen

Duurzaamheid en kosteneffectiviteit waren de hoogste eisen toen dit productiebedrijf voor groen beton op zoek ging naar een architect. Ook wilden ze recycling centraal stellen in het ontwerp. Al snel werd de zeecontainer een voor de hand liggende keuze voor de bouw.

Bron + beeld: Balan + Nambisan Architects


Zeecontainers vormen een veelzijdige, kosteneffectieve optie waarmee een statement voor circulariteit is te maken. Het resultaat was een compacte kantoorruimte van 1.500 vierkante meter, gemaakt van vier afzonderlijke gerecyclede containers, toepasselijk genaamd ‘Colourful Contained Experiences’. Het gebouw omvat een werkruimte, een belevingscentrum, een eethoek en een buitenterras. Een aan de zijkant toegevoegd trappenhuis verbindt alle verdiepingen met elkaar.

Heldere primaire kleuren vormen een scherp contrast met de gebouwen en fabrieken in de omgeving en trekken de aandacht. De felle rode, blauwe en gele kleuren steken ook fel af tegen de overvloed aan grijs beton dat het bedrijf ter plaatse produceert. Ondertussen behouden de zeecontainers dezelfde industriële stijl als de andere gebouwen in het gebied, terwijl ze toch individualiteit hebben.

Omdat zeecontainers in de zomermaanden behoorlijk op kunnen warmen – zeker gezien de extreme temperaturen in India – was isolatie het belangrijkste aandachtspunt van het project. De ontwerpers gebruikten passieve koelelementen en isolatie met steenwol en panelen voor plafond en muren. De containers zijn opgesteld rond een waterpartij om een verkoelend effect op de binnenplaats te creëren. Ramen en openingen zijn strategisch geplaatst voor natuurlijke ventilatie.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief