Revalideren in een groene daktuin

Artikel delen

Het Chinese kantoor van Stefano Boeri Architecten heeft een internationale wedstrijd gewonnen met het ontwerp voor een revalidatiecentrum in China. Een faciliteit die naar verwachting de grootste en meest innovatieve van het land zal worden. Het gebouw wordt voorzien van een groendak met terrassen en een therapeutische daktuin met inheemse plantensoorten, aromatische kruiden en geneeskrachtige planten.

Bron + Beeld: Stefano Boeri Architetti

De bouw staat gepland voor de komende drie jaar en omvat een breed scala aan functies waaronder revalidatie, training, recreatie, kunst, huisvesting, onderwijs, kantoorruimtes en een museum. De faciliteit zal ook een sportcentrum herbergen voor competities, individuele en teamtraining en een systeem van trainingen gericht op het herstellen van verschillende handicaps door fysieke, sensorische, mentale en andere oefeningen.

“Ons project opent een nieuw perspectief op het ontwerp van grote revalidatiecentra”, vertelt Stefano Boeri. “Dit komt in de eerste plaats omdat we het concept van motorische of cognitieve beperkingen niet beschouwen als een voorbeeld van kwetsbaarheid bij een minderheid van de bevolking, maar als een aandoening die we allemaal gemeen hebben. Een omstandigheid waar we allemaal mee te maken krijgen, al is het maar in één fase van ons leven. Daarnaast erkennen we de therapeutische kwaliteit van groen en natuur. Door het integreren van toegankelijke groene en open ruimtes biedt het centrum ruimte voor verschillende stijlen van revalidatie.”

Het terrasvormige ontwerp in combinatie met de toegankelijke, aangelegde daken geeft het de uitstraling van een kleine groene berg. Naast de integratie van toegankelijke groene ruimtes, zal het milieuvriendelijke gebouw beschikken over systemen voor hernieuwbare energie en regenwateropvang.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief